Село Гостиље у кандидатури за избор најбољег туристичког села света 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Село Гостиље у кандидатури за избор најбољег туристичког села света
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
20.09.2021 | 0 коментар(а)



Чајетина - Златиборско село Гостиље један је од три кандитата из Србије за избор најбољег туристичког села света.
Фото: РИНА

Конкурс за најбоље туристичко село расписала је Светска туристичка организација Уједињених нација и свака од земаља чланица имала је право да кандидује три села. Након заседања националне комисије Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије одлучено је да ће Србију на овом конкурсу представљати златиборско село Гостиље, уз Мокру Гору и Тршић.

Село Гостиље кандидовала је Туристичка организација Златибор као један од најбољих примера развоја сеоског туризма у Србији.

Осим што обилује очуваним природним и културно-историјским вредностима село Гостиље прави је пример како се рурални туризам у савременом свету може развијати на одржив начин и како добрим улагањима и афирмацијом микротуристичких локалитета може у потпуности да се унапреди живот села.

Туристичко удружење Гостиље, које од 2009. године брине о уређењу и одржавању локалитета, и у сарадњи са општином Чајетина и Туристичком организацијом Златибор улаже у нове туристичке садржаје. Гостиљски водопад је један од најуређенијих локалитета у околини Златибора, где су уређене пешачке стазе, простор за пикник, дечије игралиште. Недалеко од водопада изградјен је базен, фудбалски терен, а родна кућа Димитрија Туцовића потпуно је реконструисана.

У селу Гостиљу постоји и неколико сеоских туристичких домаћинстава, коначиште и ресторан Гостиљска врела, а захваљујући великом броју домаћинстава који се баве пољопривредном производњом туристи у Гостиљу имају прилику да уживају у аутентичном сеоском амбијенту, домаћим производима и гастрономским ђаконијама.
Гостиље је туристима веома приступачно јер до свих туристичких атракција воде добри путеви и обележена туристичка сигнализација.

Туристички развој села који подразумева иновативан приступ у туризму истовремено штитећи локалну заједницу, традицију и наслеђе у складу са циљевима одрживог развоја чине село Гостиље идеалним кандидатом за Конкурс Најбоље туристичко село.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gostilje selo zlatibor

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.902.613 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)