Дан безбедности и здравља на раду, Кисић: Видљиви помаци 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Дан безбедности и здравља на раду, Кисић: Видљиви помаци
Trenutno na sajtu: 254       |       Podeli:
28.04.2022 | 0 коментар(а)



Активности на унапређењу стања у области безбедности и здравља на раду, један су од приоритета Министарства за рад, запошљавање, борачка
Дан безбедности и здравља на раду, Кисић: Видљиви помаци, Фото: ГЗС

и социјална питања, изјавила је данас ресорна министарка Дарија Кисић поводом Светског дана безбедности и здравља на раду и оценила да су последњих неколико година видљиви помаци у тој области.
"Од јануара до децембра 2021. године, инспектори рада извршили су 63.670 инспекцијских надзора, 1.500 више него 2020. године, од тог броја скоро половина, око 33.000 надзора извршено је у области безбедности и здравља на раду", навела је Кисић на свечаности на којој су додељена Национална признања за допринос безбедности и здравља на раду.

Приликом вршења надзора инспектори су, како је навела, затекли 5.261 радника у сивој зони, а након предузетих мера, послодавци су засновали радни однос са њих 3.180, односно 60 одсто.

Обележавање тог Светског дана, како је министарка нагласила, има за циљ да унапреди културу безбедности и здравља на раду и промовише значај безбедних и здравих услова рада, навела је Кисић и подсетила да је данашњи дан истовремено и дан сећања на жртве повреда на раду и професионалних обољења.

По статистичким подацима Међународне организације рада, сваке године у свету деси се 2,3 милиона повреда на раду са смртним исходом.

"Активности министарства биће усмерене и на доношење новог закона о безбедности и здрављу на раду и предлагање стратешког оквира за период од 2023. до 2027. године, као и на даље повећање кадровског капацитета и модернизације рада Инспектората за рад, на чему смо интензивно радили протеклих месеци", рекла је Кисић.

Додала је да је сигурна да ће све то још ефикасније утицати на деловање Инспектората за рад и довести до смањења броја повреда на раду и професионалних болести као и до повећања формалне запослености.

Министарка је оценила и да пред нама има много изазова, али да је суштина да не затварамо очи и да заједнички радимо на њиховом решавању.

Подсетила је да свако од нас на радном месту проведе трећину живота због чега је безбедно и здраво радно место кључ за очување физичког и психичког здравља.

Вршилац дужности директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Цицмил, рекла је здравље и безбедност чине две важне ставке успешног пословања.

Инвестиције у тој области, како каже, у основи чине улагање у унапређење безбедности и здравља на раду и у услове рада, набавку нове опреме, замену опасних хемикалија безопасним или мање опасним, набавку средстава и опреме за личну заштиту на раду и оспособљавање и праћење здравственог стања запослених.

Подсетила је да је у претходној години урађено много - организоване су бројне радионице, округли столови и манифестације које у фокусу имају безбедност и здравље на раду.

"Донели смо такође и измене и допуне шест подзаконским прописа, припремали смо Нацрт закона о БЗР чије се доношење прама плану рада владе очекује у децембру", рекла је она и додала да ће се радити и на припреми предлога о изменама и допунама Правилника о поступку прегледа и провере опреме за рад и испитивања услова радне околине.

На свечаности су додељење и стипендије студентима за полагање стручног испита за обављање послова безбедности и здравља на раду.

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.936.524 посета
Тренутно на сајту: 254 посетилац(a)