Ово је 15 чачанских капиталних пројеката: Ево шта ће се све градити, а шта се приводи крају 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Ово је 15 чачанских капиталних пројеката: Ево шта ће се све градити, а шта се приводи крају
Trenutno na sajtu: 461       |       Podeli:
21.03.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Град Чачак тренутно изводи петнаест великих пројеката који су већ или у фази реализације
Председник Србије Александар Вучић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: ГЗС

или пред самим почетком извођења радова. У њих су уложена или у наредном периоду биће уложена огромна финансијска средства из државног фонда али и Градског буџета, казао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић за Глас западне Србије.

Реализовани и планирани пројекти, фото: ГЗС

Здравствена станица у Љубићу покриваће аутопут и Моравски коридор (креће градња у априлу)

Здравстевна станица Љубић, очекујем већ крајем априла месеца да имамо уговарача, имовинско - правне односе смо решили, као и плански акт, пре четири године. Велика борба градске управе и моја лична за решавање имовинско - правних односа, пре свега са Железницама Србије.


Пројекат будућег Дома здравља у Љубићу

То земљиште смо добили без накнаде, новац смо издвојили у буџету и крећемо у изградњу ове важне здравствене установе. Средином, најкасније крајем априла, надам се камену темељцу. Велика је инвестиција, 400 милиона динара. И наравно оно што је важно, Министарство здравља ће уложити око милион и по евра у опрему и очекујем да запосли преко 70 лекара и здравственог особља. И то је сјајна вест за све грађане који живе на левој обали реке Мораве. То је негде око 30 хиљада становника. Имаће потпуну здравствену негу и стоматолога и гинеколога, педијатрију наравно, нашу градску апотеку, хитну помоћ, ургентну службу. Заиста, један велики објекат, велики пре свега због здравља грађана, на преко 2000 квадрата али потпуно опремљен.
Ова здравствена станица ће бити повезана са аутопутом, јер је она најближа до Прељине, само једним булеваром, булеваром Танаска Рајића, малте не, већ ће бити на траси Моравског коридора, чије ће укрштање бити већ у Балузи, а наравно и аутопута Милош Велики.

Фискултурне сале у Економској, Бресници, Доњој Трепчи и Трнави

Кренули смо са изградњом, очекујем до краја августа да се ђаци, средње Економске школе и сви они спортисти који тренирају имати свој простор у самом центру града.
Радови иду по доброј, устаљеној динамици. Наш надзор прати радове и надам се да ће у року бити завршено, за разлику од неких фискултурних сала, као што су у Бресници, фискултурна сала са трпезаријом у којој муку мучимо са извођачима. Тај уговор смо раскинули, платили пенале од извођача, расписали нови и наша чачанска фирма `Универзал` је преузела радове. Надам се већ у априлу месецу да се уселе ђаци Основне школе `Ђенерал Марко Катанић` у Бресници у фискултурну салу али и у трпезарију. Као и током лета, да коначно завршимо фискултурну салу у Доњој Трепчи, где је извођач `Баувесе` из Лазаревца такође каснио. И тај уговор смо раскинули и увели смо наше домаће предузеће на јавном позиву. `Алфако` из Чачка је добио тај посао и завршава ту фискултурну салу.

Радимо, односно завршавамо пројектно-техничку документацију за фискултурну салу у основној школи у Трнави.

Овчар бања постаје оаза лепоте и туризма (пројекат одмакао)

Наравно оно што нас очекује јесу велики радови, и ове и наредних година на уређењу Овчар бање, Каблара, воде, канализације и РХ центар у Овчар Бањи и видиковац на Каблару који ће бити прелеп.

Пројекат будућег видиковца на Каблару

Изградили смо већ два паркинга. Остала је средња деоница саобраћајнице од 10 километара, коју ове године за 350 милиона динара треба да завршимо.

Бивша депонија постаје парк за дивљење (пројекат у завршној фази)

У току јуна очекујемо да Влада распише јавни позив за извођача за постројење за пречишћавање отпадних вода. Око 23 милиона евра. То су паре из међународних фондова и да већ у мају завршимо рекултивацију несанитарне депоније Прелић у Атеници на 12 хектара. Ту ће, убеђен сам бити најлепши парк у овом делу Србије.

Болница (креће реализација)

Општа болница у Чачку у добро одмаклој фази је израда пројектно-техничке документације. 85 милиона динара град Чачак из буџета само ове године издваја за пројекат Опште болнице у Чачку и РХ центар у Овчар бањи. 80 милиона за болницу и пет милиона за центар у Овчар бањи.

Пројекат новог болничког блока

Ми смо већ, четири године уназад озаконили све објекте, 33 000 квадрата, платили 12 милиона динара за тај посао и очекујем да до краја ове године кренемо са првом фазом изградње нове болнице, хирушке болнице на 24 хиљаде квадрата. Онда би нова болница прешла у интернистичку болницу. И друга фаза наравно предвиђа да се уклоне они објекти који су непотребни и беспотребни. Да се уради паркирно уређење, да се изгради нова инфективна клиника, са свим паркинзима и за запослене и за посетиоце.

Затворени базен олимпијских димензија (креће реализација)

Идејно решење за затворен базен олимпијских димензија у граду Чачку је при крају. Очекујем да до краја ове године, најкасније почетком наредне године кренемо у изградњу овог капиталног и важног објекта за све нас, превасходно за предшколску и школску децу.

Хала КК Борац изгледаће светски (креће реализација)

Пројектно-техничка документација је такође при самом крају. Очекујем да у договору са Кошаркашким клубом Борац договоримо тајминг када ћемо ући у реконструкцију и изградњу. Годину дана ће требати само за изградњу и реконструкцију градске кошаркашке дворане.

Булевар Војводе Путника, спаја се Синђелићева и Војводе Степе

У току ове године настављамо изградњу до Лозничке реке. Решили смо имовинско правне односе са Железницом и са два физичка и једним правним лицем. Исплатили смо тај новац, осим железници, тај део саобраћајнице смо добили на суду без накнаде, као и Синђелићеву улицу. Имамо још два објекта да извластимо, уклонимо са трасе Синђелићеве улице и да коначно у току ове године спојимо Синђелићеву улицу са Улицом Војводе Степе. Много би растеретили саобраћај у самом граду.

Станови на Обрежу (44 породице ускоро добијају кров над главом)

Већ су у добро одмаклој фази, рекао бих, 44 породице решавамо са овим пројектом. УНОПС са око милион долара донације, само на локацији Обреж 12 породица ће добити кров над главом као и зграда на Љубић кеју, са 25 станова који треба да се заврше већ у мају месецу. Радови су при самом крају и 25 интерно расељених и избеглих породица ће такође добити кров над главом.

Канал за наводњавање Парменац-Љубић кеј (завршава се до септембра)

Канал за наводњавање Парменац-Љубић кеј треба да се заврши до августа месеца ове године и онда идемо даље, идемо да решавамо отворени канал кроз сам Љубић кеј и наставак до рецепијента на Чемерници.

Више од половине је већ у фази изградње, а сви остали пројекти су или већ пред самим почетком или ће током године бити пројектно-техничка документација уз помоћ државе завршена, завршени јавни позиви и ућићемо у изградњу.
План је да се ове велике ствари заврше у наредне две и по године. Наравно, још много, условно речено мањих пројеката као што су игралишта на отвореном, озелењавање граде, нове саднице. 4000 садница смо засадили у претходних пет година, план нам је да сваке године буде хиљаду нових садница.

Љубић кеј, Градско шеталиште и пешачке зоне

Већ смо почели са изградњом левог дела Љубић кеја, односно бедем са леве стране Западне Мораве.

Фото: ГЗС

То смо већ кренули да радимо и градимо, као што смо изградили један део ка Сувом Брегу. Такође и ових дана асфалтирање паркинга, односно саобраћајнице на паркингу на нашој плажи, градској. Крећемо са изградњом и уређењем централног градског језгра. Спојићемо Градско шеталиште са градском библиотеком, цео трг испред `Партизанке` као и `градску рупу`. Хоћемо тај, главни, централни део града да буде пешачка зона. У току године, убеђен сам да ћемо и део Улице Жупшана Страцимира, од Господар Јованове, до Хајдук Вељкове такође изградити и претворитио у пешачку зону. Ствараћемо могућност када завршимо Булевар Војводе Путника до Немањине улице, да први прстен саобраћајани у граду буде једносмеран.

Субвенције, обука наследника капитала

Такође, још много активности, много субвенција и за спортисте и за пољопривреднике. За домаће привреднике, први пут први град у Србији који је финансирао обуку наследника капитала власника приватних предузећа. Привредници су веома, веома срећни што се то догодило баш овде код нас у Научно Технолошком Парку.

Научно Технолошки Парк се проширује скоро дупло

Такође и велики пројекат који је већ у фази реализације Научно Технолошк Парк у Чачку. Поред Београда, Новог Сада и Ниша, ми смо четврти у Републици Србији Научно Технолошки Парк, иако нисмо универзитетски центар. На постојећих 6000 квадрата, Влада Републике Србије је прибавила скоро хектар земљишта на локацији Цер. Ове године завршавамо пројектну докумантацију и крећемо, надам се следеће године у изградњу још 10 000 метара квадратних простора за НТП Чачак.

Аутопутеви

То су велики потенцијали, велики државни пројекти, као што је Моравски коридор који иде својом динамиком, наставак аутопут Милош Велики од Чачка до Пожеге.

Аутопут Милош Велики - петља Паковраће, фото: ГЗС

Пре неки дан сам био са директором „Путева” и његовим сарадницима и извођачима, кинеским партнерима. У тунелу Лаз радови иду заиста добро, добром динамиком и Чачак ће, заиста у наредних неколико година, када се сви ови важни и велики, огромни пројекти заврше или буду близу завршетка бити много, много лепше место за живот. Заслуге припадају пре свега држави и председнику Србије који је до сада у свему давао максималну подршку нашем Граду, казао је актуелни градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak projekti milun todorovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Laki

    Bravo Milune,Bravo za Presednika Vucica



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.717.798 посета
    Тренутно на сајту: 461 посетилац(a)