Полагањем цвећа у Парку народних хероја обележена годишњица смрти народног хероја Валтера 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Полагањем цвећа у Парку народних хероја обележена годишњица смрти народног хероја Валтера
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
06.04.2023 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Полагањем цвећа и венаца на споменик у Парку народних хероја,



Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. општине Пријепоље обележило је 78 година од погибије народног хероја Владимира Перића Валтера.

Обележавање 78. годиишњице од погибије народног хероја Владимира Перића Валтера била је и прилика да Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. изрази противљење недавно поднетим иницијативима да се једна од две главне улице у Пријепољу, Валтерова или Санџачких бригада назове по Светом краљу Владиславу.

-Немамо ништа против као удружење, да се том српском монарху нађе неко место, мада не можемо да прихватимо изјаве неких политичара, одборника, посланика- бивших или садашњих, неистину коју пласирају на неким конференцијама за штампу да је краљ Владислав оснивач Пријепоља. То није тачно. Неки озбиљни историчари тврде да краљ Владислав није направио манастир Милешеву ни по чему не би био забележен у спрској историји. Свака част али оно како Милешева изгледа највише је заслуга Светог Саве. И свака част за то. Оно чему се противимо а то је да се једној легенди којој се диви читав свет, која живи и која нам шаље моралну поруку, одузме главна улица у Пријепољу – каже Милан Лучић, председник Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 1941-1945.

Живимо у таквом времену, да се напада оно што је некад било понос – истакао је обраћајући се присутнима, Милан Цмиљановић подсећајући на скорију историју, када је Пријепоље био један од ретких градова који нису имали главну улицу названу по маршалу Титу.

-Пријепоље је остало верно и није преименовало улицу која је носила Валтерово име. Истина, после Ттове смрти, формирани су Одбори за очување његовог лика и дела. Тако је и у Србији деловао Координациони одбор при Републичкој конференцији Социјалистичког савеза радног народа Србије за очување и заштиту имена и дела Јосипа Броза Тита. Скупштина општине Пријепоље је 1985. године упутила предлог том одбору да се главна пријепољска улица преименује у улицу Маршала Тита. И стигао је одговор да је “такво скидање имена легендарног народног хероја Валтера чак и неукусно” и предложено је да Титу дају неку другу улицу или трг. На томе се стало све до ових дана када се покушава скинути оно што је за понос сваког часног Пријепољца – истакао је Милан Цмиљановић.

Показујући какав је однос надлежних институција према очувању антифашистичког наслеђа, председник Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. општине Пријепоље, Милан Лучић скренуо је пажњу и на изглед споменика посвећеног народним херојима. У недавно реконструисаном парку, каквим се ретко која општина у окружењу може похвалити, стоји биста исцртана графитима. Иако је , према Лучићевим речима, пријепољски привредник Сенад Јоновић, који је изводио радове у парку, понудио да у свом трошку заштити споменик, ни након три месеца од подношења захтева, сагласнот из Завода за заштиту споменика није стигла.

– Јоновић је то понудио пре завршетка радова а видите на шта личи споменик. Нажалост, овај парк носи име овог споменика, а споменик је постао ругло овога што је урађено – поручује Милан Лучић.

 

 

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


valter polaganje cveca godisnjica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.375.699 посета
Тренутно на сајту: 317 посетилац(a)