Салмонела из мајонеза узрочник тровања ђака, пријављена епидемија 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Салмонела из мајонеза узрочник тровања ђака, пријављена епидемија
Trenutno na sajtu: 500       |       Podeli:
24.06.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље / Нова Варош – Узрок здравствених проблема средњошколаца из Нове Вароши,

а њих 23 још увек лежи на инфективним одељењима болница у Пријепољу и Ужицу, највероватније је салмонела која је до сада доказана у два случаја и због које је пријављена епидемија.

Сви ђаци који су хоспитализовани од прошлог уторка до петка са тегобама у виду повраћања, повишене температуре и пролива, испричали су лекарима да су у једном објекту брзе хране у Новој Варош као додатак јелима користили мајонез. Претпоставка је да је управо ова намирница узрочних салмонеле.

"У петак пре подне смо Институту „Др Милан Јовановић Батут“ пријавили епидемију инфекције непознате бактерије код 22 ђака, од којих је 19 било хоспитализовано. Сви су узраста од 15 до 18 година. Узорци њихових столица су упућени на анализу, а јурос смо добили потврду да је код њих двоје, чији су резултати до сада познати, изолована салмонела. За очекивати је да се она изолује и у осталим узорцима," рекла је за „Блиц“ др Александра Андрић из Завода за јавно здравље Ужице.

У петак поподне на болничко лечење, речено нам је у Здравственом центру Ужице, у две болнице примљено је још четворо средњошколаца из Нове Вароши, тако да у Пријепољу тренутно лежи њих 12, а у Ужицу 11. Нико од њих за сада није отпуштен на кућно лечење, али су доброг здравственог стања и опорављају се.

Објекат брзе хране у коме су јела деца затворен је у петак по налогу Санитарне инспекције која ће, потврдила нам је начелница Снежана Тадић, против власника поднети прекршајну пријаву. На полицији у Новој Варош је, каже она, је да ли ће поднети и кривичну пријаву.

Према незваничним сазнањима „Блица“, Ветринарска инспекција је такође у петак обишла тај објекат брзе хране са намером да узоркује намирнице. Међутим, сва храна и додаци јелима који су у том тренутку затечени, па и мајонез, били су тек купљени и исправни.

"Иако нема материјалних доказа да је нешто од намирница било неисправно, као основ за пријаве послужиће анкета у којој су се оболели изјаснили да су јели пилетину, пљескавице, кобасице, виршле, али су сви као додатак користили мајонез," каже начелница Санитарне инспекције.

 

Блиц В. Лојаница / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE NOVA VAROS DJACI TROVANJE MAJONEZ SALMONELA EPIDEMIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.894.535 посета
Тренутно на сајту: 499 посетилац(a)