Ауторско вођење кроз изложбу „Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске” 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Ауторско вођење кроз изложбу „Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске”
Trenutno na sajtu: 515       |       Podeli:
28.02.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - У четвртак 2. марта биће уприличено ауторско вођење кроз изложбу „Колекција као

огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске”.

Кроз изложбу ће посетиоце водити др Тијана Палковљевић Бугарски, ауторка изложбе и управница Галерије Матице српске.

За грађане и публику термин вођења је у 17 часова.

Изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дела јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века. Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерија Матице српске у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора Галерије Матице српске – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Урошем Мирићем, и тимом Уметничке галерије „Надежда Петровић“. Координаторка изложбе у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ је виша кустоскиња Марија Радисавчевић.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak galerija autorsko vodjenje izlozba matica srpska

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.921.150 посета
Тренутно на сајту: 515 посетилац(a)