За „Гардијан” српска бања међу десет најбољих 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
За „Гардијан” српска бања међу десет најбољих
Trenutno na sajtu: 567       |       Podeli:
25.01.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Српска оаза здравља, Aтомска бања Горња Трепча, коју је чувени “Гардијан” уврстио међу десет најбољих бања
Овде се лече неуролошка и реуматолошка обољења, фото: РИНА

у источној Европи, налази се на 130 километара од Београда, на двомеђи Чачка и Горњег Милановца. У шумовитим пределима подно Вујна још давне 1890.године
пронађени су извори лековите воде, јединствене у Европи.

“Вода је благо радиоктивна, извире из дубине земље и поред уобичајених минерала попут калијума, натријума, хлора и других, садржи и веома ретке хемијске елементе цезијума, рубудијума, титана, урана и радијума”, изјавила је за РИНУ др Татијана Боторовић, физијатар у специјалној болници Горња Трепча.

др Татијана Боторовић

Температура воде константно је 28 степени, а опоравак управо у овој бањи траже бројни домаћи, али и страни гости.

“Најчешће нам стижу пацијенти који имају неуролошка, реуматска и обољења периферних крвних судова. Бањска вода олакшава им симптоме и омогућава
да живе квалитетеније без обзира на здравствене проблеме које имају. Нашу бању могу користити и кардиоваскуларни пацијенти, под лекарским надзором и контролом овде код нас”, каже др Боторовић.

Вода је благо радиоктивна и поред уобичајених минерала садржи и веома ретке хемијске елементе

Нема тог пацијента који се у бању Горњу Трепчу након једног доласка није поново вратио. Мир и тишина, свеж ваздух и делотворна вода оно су што привлачи и изнова враћа госте, за које је и “Гардијан” написао да са овог места одлазе “сијајући”.
Верица Цекић овде је стигла из околине Обреновца, а за Горњу Трепчу чула је од своје пријатељице која је ту доживела препород.

“Све је бање обишла, у нашој, али и у суседнуим државама. А овде јој је заиста било боље, дошла је са два штапа, а вратила се без иједног, па је касније чак и орезивала воћке у дворишту. Кад сам то видела, одлучила сам да и ја дођем овде”, каже Верица.

У Aтомској бањи 30 посто гостију је из иностранства, а највише из Немчаке и Русије. Ирина Колакова превалила је дугачак пут, јер је у Горњу Трепчу стигла чак из Москве.

„Ову бању су ми препоручили наш лекари и нисам се покајала што сам дошла. Вода је заиста делотворна, осећам се много боље”, прича Ирина.

Рускиња Ирина стигла у Шумадију чак из Москве

Из године у годину бања Горња Трепча обара рекорде, у 2019. години остварено је 135.000 ноћења, што је око 80 посто од укупног броја ноћења на територији града Чачка. У првом месецу 2020. године већ је уписано 2.500 ноћења, што је за пет стотина више у односу на претходну годину.

Бања Горња Трепча у шумовитом пределу подно планине Вујан

„Очекујемо још једну успешну годину. Након што је изашао чланак у “Гардијану” телефони не престају да звоне. Овде је боравило неколико група енглеских туриста и сигурно су они пренели своје импресије новинарима. За нас је то иузетна част.
Очекујемо још више постилаца из Енглеске, Немачке, Русије и Уједињених Арапских Емирата”, рекао је Ненад Младеновић директор маркетинга и продаје у Специјалној болници за рехабилитацију Горња Трепча.

Ненад Младеновић, директор маркетинга и продаје у Специјалној болници за рехабилитацију Горња Трепча

Прошле године кроз Aтомску бању прошло је преко 12 хиљада гостију, а ове године се очекује још више јер – добар глас, далеко се чује.

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GARDIJAN ATOMSKA BANJA BROJ NOCENJA GOSTI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.105.470 посета
Тренутно на сајту: 567 посетилац(a)