Придружите се Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Придружите се Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву
Trenutno na sajtu: 325       |       Podeli:
15.06.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Многи матуранти питају се ових дана „куда по завршетку средње школе?

Како да обезбеде сигурну будућност, а да при том не ставе своје родитеље на велики трошак?

Да је стицање  дипломе инжењера са перспективом могуће у изузетно повољним условима говори и пример Факултета из Краљева.

Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву је државни факултет са традицијом у образовању инжењера дугом 60 година. Настао је из потребе привреде у окружењу као одељење Машинског факултета из Београда. Данас је то самосталан факултет који припада Универзитету у Крагујевцу и на коме се изводе акредитоване академске студије машинства, грађевинарства, а од прошле године, и студије инжењерства заштите на раду. Трендови показују да ће потреба за инжењерима заштите на раду расти услед усклађивања законске рагулативе са прописима Европске уније, што је био и кључни разлог акредитације овог новог студијског програма на факултету.

На студије машинског инжењерства, ове године се прима 80 буџетских студената. На Факултету се реализују сва три нивоа студија: четворогодишње основне студије, мастер студије које трају једну годину и докторске студије у трајању од 3 године. Пратећи трендове и потребе тржишта развијена су 4 модула за које се студенти опредељују у трећој години: Пројектовање у машиноградњи, Производно машинство, Аутоматско управљање, Роботика и флуидна техника, и Енергетика и заштита животне средине.

Студије грађевинског инжењерства и инжењерства заштите на раду реализију се као заједнички студијски програми са  Факултетом техничких наука из Новог Сада. Прве три године основних академских студија реализију се у Краљеву, након чега студенти могу наставити студије у Новом Саду, без полагања разлике испита, са потпуно истим правима као да су студирали на Факултету техничких наука. При упису четврте године студенти грађевинског инжењерства могу изабрати следеће смерове: Конструкције, Хидротехника, Путеви, железнице и аеродроми. Неколико генерација студената грађевине је већ уписало четврту годину у Новом Саду и показало се да су се добро уклопили и успешно наставили студије. Студенти инжењерства заштите на раду при упису четврте године одлучују се између инжењества заштите на раду и заштите животне средине. Ове године на заједничке студијске програме грађевинско инжењерство и инжењерство заштите на раду уписује се по 40 студената на терет буџета.

Инжењери свих струка данас су све траженији и све боље плаћени. Статистика Националне службе за запошљавање показује да је највише расписаних огласа (за високообразоване) у прошлој години било за дипломиране и мастер инжењере машинства, затим за ИТ сектор, електротехнику и грађевинарство. Такође, према односу броја пријављених кандидата по радном месту, после ИТ сектора најмање пријављених је машинских инжењера.

То показује и велики број уговора о пословно-техничкој сарадњи који је факултет потписао са компанијама у окружењу. Неке од њих су  LEONI и MAGNOHROM који послују у Краљеву, InMold из Пожеге, Cooper Tire и Kromberg & Schubert у Крушевцу,  Siemens Mobility d.o.o. и MIND group који послују у Крагујевцу, итд. Да би на време обезбедили најбоље инжењере компаније су почеле са стпендирањем наших најбољих студената и плаћеним студентским праксама.

Од савремених инжењера данас се очекује познавање више софтвера за пројектовање, прорачун и анализу. Факултет континуирано прати развој најбољих софтверских пакета из области машинства и грађевине и уграђује их у наставни процес: Autodesk, SolidWorks, Ansys, CGSPlus, Axis, Sap, Matlab и др. Факултет поседује едукационе лиценце свих програма у којима изводи наставу, и прилагођава се потребама привреде увођењем нових софтверских решења  у наставни процес.

 

Факултет не уписује велики број студената што омогућава велику флексибилност и потпуну посвећеност студентима. Студенти су на вежбама подељени у мале групе, што им олакшава процес учења, и ствара добру атмосферу за рад. Професори и асистенти су увек доступни за сва питања, недоумице, за додатна објашњења, и ван наставе. Свршени студенти често истичу однос наставника према студентима као најјачи утисак током студирања у Краљеву.

Знања стечена на овом факултету су одлична основа за грађење инжењерске каријере, слажу се и бивши студенти и садашњи послодавци.

Да би студирање било доступно свима који имају жељу за стицањем знања, Факултет се потрудио да помогне студентима прве године којима је то најпотребније. Сви студенти који упишу факултет на терет буџета у првом уписном року, а који су ван територије града Краљева, без обзира на просек оцена и просек примања у домаћинству, добијају смештај у студентском дому. Студентски дом са модерно опремљеним трокреветним собама, читаоницом, ТВ салом, рестораном и wi-fi академском мрежом налази се у непосредној близини факултета. Трошкови смештаја у студентском дому са три оброка у студентском ресторану износе укупно  6400 динара месечно.

Избором Факултета за машинство и грађевинарство млади људи имају прилику да уз минималне трошкове студирања стекну знања која ће применити сутра у пракси. На сигурном путу ка каријери инжењера на располагању им стоје посвећени наставници и сарадници.

 

Више информација на

https://www.mfkv.kg.ac.rs/

Facebook https://www.facebook.com/Fakultet.za.masinstvo.i.gradjevinarstvo

e-mail: nastava@mfkv.kg.ac.rs

Instagram: fmg_kraljevo




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


faklutete masinstvo gradjevinarstvo upis kraljevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.358.987 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)