Постројење за прераду отпадних вода на Златибору ускоро креће са пробним радом 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Постројење за прераду отпадних вода на Златибору ускоро креће са пробним радом
Trenutno na sajtu: 478       |       Podeli:
16.12.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Изградња постројења за прераду отпадних вода на Златибору се приводи крају. Вредност пројекта износила је 4,5 милиона евра
Постројења за прераду отпадних вода на Златибору, фото: ГЗС

и то је плод партнерских односа општине Чајетина и Републике Словеније која је издвојила милион и по евра.
„Радови су почели 2017. године, а ових дана Хидроинжењеринг би требало да започне постављање опреме и да се прикључи струја. Након чега ће постројење започети пробни рад који ће трајати шест месеци”, рекао је Мирослав Ђокић, директор ЈКП „ Водовод Златибор”.
Постројење има огроман значај за општину Чајетина, за Златибор као и за Србију јер има за циљ да све отпадне воде преради и да у реку Обудовицу испусти чисту воду. Река Обудовица се улива у Црни Рзав, а он у Дрину тако да ће цео тај слив бити заштићен.

Мирослав Ђокић, директор ЈКП „ Водовод Златибор”

„Река Обудовица која извире на Златибору у току поплавних таласа пунила је језеро на Златибору. Сада је поред језера урађен опточни канал и све воде које су се сливале у Обудовицу су одвојене и уведене у кишну канализацију. Чиста и бистра Обудовица пролази кроз Златибор и поред овог постројења настављајући даље, а остале фекалне воде, сва канализација смо сабрали и уводимо у фабрику где ће бити прерађени. Ово је један веома значајан пројекат, а слично постројење има у Лесковцу и мислим да ће ресорно Министарство подстицати општине да крену овим путем који смо ми започели”, рекао је Мирослав Ђокић, директор ЈКП Водовод Златибор.

У Општини Чајетина у плану је изградња још постројења за прераду отпадних вода у Сирогојну и Мачкату за коју је норвешки институт „Нива“ израдио студију.
Наиме, ради се пројекат постројења за следећу годину и план је да фабрика за пречишћавање отпадних вода буде у насељу Сушица. Та локација омогућава да се прикључи цело Бранешко Поље, делови Росића, Рајевци, Лојанице, чак и део Мачката који је у сливу Сушице, моћи ће да се прикључи на то постројење.

Према речима директора ЈКП „Водовод Златибор” Мирослава Ђокића у току је расписивање јавне набавке за израду пројеката.

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatiobr fabrika prerada otpadne vode

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.489.294 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)