Obeležena 95. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Obeležena 95. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
27.04.2024 | 1 коментар(а)



Čačak - Polaganjem lovorovih venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas, 27. aprila 2024.



godine, je na grobu vojvode Stepe Stepanovića u Čačku obeleženo 95 godina od smrti proslavljenog vojskovođe. Ceremoniji odavanja počasti prethodio je parastos, koji su služili sveštenici crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Čačkom.

U znak sećanja na velikog vojvodu, na njegov grob, lovorove vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, kao i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vence je položila pomoćnica ministra Sanja Lakić, a ispred Grada Čačka velikom srpskom vojvodi poklonio se pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković.

U okviru kulturno - umetničkog programa učenica O.Š. „Vojvoda Stepa Stepanović” iz Kumodraža, Elena Stepanović, koja je potomkinja vojvode Stepe, čitala je literarni rad o svom pretku. Takođe, izveden je i odlomak iz predstave „ŠAH-MAT”, o životu vojvode Stepe, za koju je tekst pisao Miljan Guberinić, a predstavu režirao Vladimir Jocović.

Vojvoda Stepa Stepanović bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine. Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa sahranjen je na Čačanskom groblju, 29. aprila 1929. godine, a poslednjem ispraćaju prisustvovao je i kralj Aleksandar Karađorđević.


GZS




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak godisnjica vojvoda stepa stepanovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Zoran Jovanović

    Zaslužio je delegacije na najvišem nivou.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 159.556.868 посета
    Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)