Удахнути нови живот парку природе „Висибаба” приоритет ТО Пожега 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Удахнути нови живот парку природе „Висибаба” приоритет ТО Пожега
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
29.11.2022 | 0 коментар(а)



Пожега - Парк природе Висибаба је од Завода за заштиту природе проглашен заштићеним
Црква Светог Саве, фото: ГЗС

подручјем због старих стабала храстова лужњака који овде опстају вековима. Овај предео је некада био познат као излетиште Савинац и најпосећенији био око 1. маја када су се овде окупљали запослени из свих пожешких фирми са својим породицама. Нажалост деведесетих година прошлог века та пракса је прекинута, али је овај простор остао као омиљена дестинација за шетњу и боравак у природи.

Храст лужњак, фото: ГЗС

Препознајући туристички потенцијал овог места ТО Пожега, општина и Спортско – културни центар ушли су у израду пројекта како би конкурисали код ЕУПРО ПЛУС - а за комплетну реконструкцију постојећих објеката који су сада у веома лошем стању, јер више од 50 година овде ништа није улаганао.

Споменик природе Висибаба, фото: ГЗС

„Наша замисао је да од постојећих објеката направимо парохијски дом јер се ту налази и црква посвећена Светом Сави а која је изграђена средтвима локалне самоуправе и мештана пре шест година. Осим парохијског дома урадила би се и два апартмана, мултифункционална сала модерно опремљена. У плану је и партерно уређење са авантура парком за развој психо – моторних способности код деце од пет до 12 година, али и комплетна амбијентална расвета”, прецизирала је директорка ТО Пожега Наташа Брадоњић.

Брадоњић: Удахнути нови живот парку природе „Висибаба” приоритет ТО Пожега

Она је истакла да је предмет пројекта да се у сарадњи са Заводом за заштиту природе обезбеде храстови лужњаци који су невероватно природно богатство које се мора сачувати.

„Овај пројекат у вредности од 220 хиљада евра очекујемо да буде реализован до октобра следеће године. Мислим да све своје капацитете треба да усмеримо на ово место, планови су да у наредним годинама изградимо још смештајних капацитета, али и да овај простор буде центар за дечије кампове”, закључила је Брадоњић.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pozega visibaba park priroda hrast luznjak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.438.132 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)