Удружење Ирмос и Научно - технолошки парк Чачак најављују предавање др Бранка Поповића под насловом ,,Воћне ракије – да ли их познајемо" 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Удружење Ирмос и Научно - технолошки парк Чачак најављују предавање др Бранка Поповића под насловом ,,Воћне ракије – да ли их познајемо"
Trenutno na sajtu: 293       |       Podeli:
16.11.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Србија је у светским и европским оквирима позната као земља у којој зри квалитетно воће

од којег се добијају ракије врхунског квалитета. Чачански крај, са чувеним воћњацима, спада у водеће српске регионе за производњу воћних ракија. Најпознатија српска ракија – шљивовица, по својим карактеристикама има статус националног пића. За становнике Србије шљивова ракија има готово митски статус, понекад оправдано, а понекад не. Чачак се може сматрати средиштем свих шљиварских региона Србије. Ракије се могу сагледавати са више аспеката: технолошког, односно производног, социолошког, етнолошког, фискалног, здравственог и др.

Предавање ће покушати да одговори на питање – колико заиста познајемо ракију? Од када се она пече? Који су све чиниоци који утичу на њен квалитет – каква је сировина потребна за производњу врхунске ракије, на који начин воће треба прерадити, како спровести алкохолно врење, дестилацију и сазревање ракија? Како се ракија пије (да ли то знамо?) Како се наше ракије вреднују у поређењу са другим познатим светским јаким алкохолним пићима? Шта је важније у производњи ракије – традиција или наука?

Др Бранко Поповић је цео свој професионални живот посветио технологији јаких алкохолних пића. Редовни је члан бројних домаћих и међународних комисија за сензорно оцењивање јаких алкохолних пића. Виши је научни сарадник и руководилац Одељења за технологију прераде воћа у Институту за воћарство у Чачку.

Предавање ће бити одржано у четвртак, 18. новембра у 19 часова у Стартап центру Научно-технолошког парка у Дому културе (бивше позајмно одељење Библиотеке за одрасле).

Предавање ће бити организовано уз поштовање свих епидемиолошких мера, а улаз је слободан.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


predavanje irmos

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.303.615 посета
Тренутно на сајту: 294 посетилац(a)