Промовисана Библиoграфија Ђорђа Ђукића 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Промовисана Библиoграфија Ђорђа Ђукића
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
20.11.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – У Сали Скупштине Града чачанска Библиотека је у петак 17. новембра, публици представила

књигу Сабирник научног дела : Библиографија Ђорђа Ђукића, коју је у објавила заједно са Економским факултетом у Београду.

Проф. др Ђорђе Ђукић се већ дуже од четири деценије бави истраживачким и научно-стручним радом у области монетарне теорије и политике, банкарства, финансијског тржишта. Редовни је професор Економског факултета у Београду. Био је специјализант на водећим америчким и британским универзитетима, двоструки добитник Фулбрајтове стипендије, руководилац једанаест научно-истраживачких пројеката у земљи, аутор 23 књиге итд.

Сабирник научног дела : Библиографија Ђорђа Ђукића је друго измењено и допуњено издање које садржи 412 библиографских јединица које прате Ђукићев рад од 1976. до јула 2017. године. Уредници издања су др Богдан Трифуновић и др Ђорђе Митровић, а рецензенти проф. др Бранко Васиљевић, проф. др Вук Огњановић, Милош Јевтовић и проф. др Борјанка Трајковић.

Проф. др Борјанка Трајковић, професор на Катедри за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору, радила је на књизи као редактор, стручни консултант и рецензент библиографије Ђорђа Ђукића. Похваливши дугогодишњег библиотекара Милицу Баковић за беспрекоран библиографски низ, научно утемељен, библиографски прецизан и савршено прегледан у који је као приређивач уплела богати Ђукићев библиографски архив, Трајковић се задржала на историјату библиографије као науке, њеној важности, али и њеном месту у будућности. Кроз портал који отвара нова наука о информацијама, пружа се шанса да библиографи као стручњаци са посебним знањима и вештинама, добију оно место у образовном менаџменту које им припада. Да је мудрости и знања, библиограф-информатичар био би обавезни члан истраживачког тима, кључна спона за размену и окупљање информација у сваком домаћем и међународном истраживачком пројекту.

Директор Библиотеке и уредник публикације др Богдан Трифуновић, је рекао да се од 1992. године нарочита пажња посвећује изради завичајних библиографија. За 25 година постојања, едиција Завичајна библиографија бавила се различитим темама, личностима и јубилејима и данас броји 21 наслов. Библиотека објављује и годишњу текућу библиографију у часопису „Глас библиотеке“ и она чини значајан прилог за израду националне текуће и ретроспективне библиографије, нарочито ако се узме у обзир да је нпр. 1988. године текућу библиографију чачанског издаваштва чинило осам библиографских јединица, а да смо 2015. године имали близу четиристо.

Милица Баковић, дипломирани филолог и дугогодишњи библиотекар већи део излагања је посветила Стојану Новаковићу, знаменитом имену српске историографије и библиотекарства, библиографу, филологу, историчару књижевности, академику, политичару, председнику Владе и дипломати.

За ову прилику она је приредила и пратећу изложбу Библиографија – краљица библиотекарства која је отворена у холу испред Сале Скупштине, а посвећена је завичајној библиографији као и јубилеју - 175 година од рођења Стојана Новаковића (1892-1915). Публику је у име Града поздравила заменица градоначелника, Милица Дачић, а проф. др Борјанка Трајковић је отворила изложбу. Грађани могу да погледају изложбу у холу испред Сале Скупштине Града до 24. новембра, а након тога биће пребачена у Позајмно одељење за одрасле до 1. децембра. 2017.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.825.227 посета
Тренутно на сајту: 468 посетилац(a)