Отворено Постројење за прераду отпадних вода на Златибору 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Отворено Постројење за прераду отпадних вода на Златибору
Trenutno na sajtu: 431       |       Podeli:
29.06.2021 | 0 коментар(а)



Чајетина – Постројењe за прераду отпадних вода на Златибору пуштено је у рад.
Фото: РИНА

За његову градњу локална самоуправа је издвојила три милиона евра а 1,5 милиона је обезбеђено донацијом Владе Словеније преко њиховог Центра за међународну сарадњу и развој Укупна вредност пројекта је 4,5 милиона евра.

Поред представника општине Чајетина свечаном отварању присуствовао је и амбасадор Републике Словеније, представници Центра за међународну сарадњу Републике Словеније и представници партнерске фирме Хидроинжењеринг.

„Ово је једна у низу капиталних инвестиција општине Чајетина која је успешно завршена и пуштена у рад. Постројење ће од сада пречишћавати отпадне воде, које ће из постројења даље ка Дринском сливу тећи чисте. Постројење има огроман значај за општину Чајетина, за Златибор као и за Србију јер има за циљ да све отпадне воде преради и да у реку Обудовицу испусти чисту воду. Река Обудовица се улива у Црни Рзав, а он у Дрину тако да ће цео тај слив бити заштићен. Посебно је важно нагласити да ће подземне и друге воде које теку у близини бити у потпуности заштићене“, рекао је директор ЈКП „Водовод Златибор“.

Постројење за прераду отпадних вода једно је од најсавременијих у овом делу Европе, а томе доприноси и најсавременија, аутоматизована трафо-станица која је постављена у кругу постројења.

"Заузима мали простор, једноставна је и лака за монтажу. Трафостанице на терен долазе потпуно префабриковане, испитане и спремне за инсталацију, а у једном дану се завршавају сви радови на уградњи и пуштању трафостанице. Уз мале димензије објекта и лако уклапање у животну средину, омогућен је безбедан приступ појединим деловима опреме и једноставност руковања. Трафостаница је аутоматизована, даљински управљива и њоме се манипулише споља. Овај стандардизовани типски тестиран производ омогућава једноставно, оптимално и безбедно коришћење мреже, док управљиви систем обезбеђује стабилну мрежу и биланс између потрошње и производње", рекао је Филип Пауновић из чачнске компаније Тами Даф који су били ангажовани на постављању ове трафо-станице.

Ово је један од најважнијих подухвата општине Чајетина и корак ближе циљу да постане прва еколошка општина. Пуштање у рад Постројења за пречишћавање отпадних вода незаобилазна је карика у очувању животне средине планине која је добила статус Парка природе, али и туристички најпосећеније дестинације Србије.

„Приоритети су нам да ширимо водоводну и канализациону мрежу на Златибору и да одржавамо постојећу како на Златибору тако и у Чајетини и трудимо се да то радимо равномерно. Јер у појединим тренуцима ми имамо око 50.000 гостију и сви морају бити услужени,” рекли су у овој општини.

Тренутно на систему ЈКП водовод „Златибор” има око 12.500 корисника.

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.765 посета
Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)