Дан након незапамћених поплава министар Момировић на терену: Учинићемо све да помогнемо угроженим мештанима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дан након незапамћених поплава министар Момировић на терену: Учинићемо све да помогнемо угроженим мештанима
Trenutno na sajtu: 637       |       Podeli:
13.06.2022 | 0 коментар(а)



Чачак / Горњи Милановац - Дан након катастрофалних поплава које су погодиле Чачак и Горњи Милановац мештани у селима
Фото: РИНА

кроз која су протутњале реке Каменица и Чемрница сабирају штету. Незаустваљива водена бујица однела је преко десет километара некатегорисаних путева на територији општине Горњи Милановац, а два моста која преко села Богданица воде ка Дивчибарама су оштећена. Поплављено је око 15 кућа, поједина домаћинства су одсечена од света, а две старије особе су евакуисане.

„Били смо принуђени да уведемо ванредну ситуацију на делу територије наше општине, то су месне заједнице Дружетићи и Богданица, где је поред оштећења стамбених и помоћних објеката, нанета је велика штета и путној инфраструктури. Ми смо већ на терену, као и сва расположива механизација и очекујемо помоћ државе како би што пре вратили живот у нормалу" рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Обилне падавине које су на териотрији општине Чачак пале у суботу изазвале су изливање реке Чемернице и Каменице које су потопиле сва села која се налазе уз њихов ток. Огромна је штета на инфраструктури као, у домаћинствима и викендицама. Од ране зоре све екипе ЈП `Градац`, који су иначе задужени за процену штете на локалним путевима, већ су на терену како би одредили динамику рада. Према првим подацима причињена је штета од око 35 милиона динара.

„Јучерашње поплаве само су још једном показале колико бујичне воде и природа могу бити непредвидиве и немилосрдне. Претходних година уложен је велики труд, али и велика материјална средства у санирање реке Чемернице и она ју у свом горњем току потпуно безбедна. Међутим, сада је проблем направила у свом доњем току, изашла из свог корита и стубови на мосту у Миоковцима су пали. Овај мост није од виталног, али је од огромног значаја за бројне мештане који гравитирају ка неколико села овог краја стога ће се одмах приступити његовој санацији, за коју очекујемо да ће бити завршена за 45 дана", нагласио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Критичне делове у селима у околини Чачка и Горњег Милановца данас је обишао и министар грађевинарства, саобрћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. Он је истакао да ће ресорно министарство и држава учинити све како би помогли локалним самоуправа да се што пре санирају катастрофслне последице невремена.

„Улагали смо, а улагаћемо и даље огромна средства за регулисање водотокова првог и другог реда. На тај начин током ових обилних падавина спречена је још већа катастрофа и још већа материјална штета. Западна Морава је безбедна, не постоји опасност од њеног изливања што је од кључне важности у овом трентку за највећи број грађана Моравичког округа. Ту смо за мештане угрожених села у околини Чачка и Горњег Милановца, заједно са локалним самоуправама помоћи ћемо да се штета санира, а живот што пре врати у нормалу", нагласио је министар Момировић.

Србијаводе су увеле ванредну одбрану од поплава. Према речима Зечевића за сада је ниво Западне Мораве у мировању а и не очекује се даљи пораст водостаја, јер и временска прогноза најављује побољшање времена.

ГЗС/РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


momirovci poplava cacak gornji milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.403.671 посета
Тренутно на сајту: 638 посетилац(a)