Vasić: Do koje granice fizioterapeut može da oslobodi pritisnuti nerv 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vasić: Do koje granice fizioterapeut može da oslobodi pritisnuti nerv
Trenutno na sajtu: 361       |       Podeli:
04.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – Uklještenje nerva na kičmenom stubu može prouzrokovati da osobe koje imaju



taj problem mogu biti na postelji i po nekoliko nedelja.

Naša ekipa je u fizioterapeutskoj ambulanti „Fizio kinetik” u Čačku proveravala do koje granice fizioterapeut može da oslobodi pritisnut nerv?

Foto: 4N Studio/D. Nikolić

„Kada se pacijent kod koga sumnjamo da ima problem sa uklještenim nervom javi kod nas u ambulantu, prvo radimo fizioterapeutsku procenu, koja uključuje uzimanje osnovnih podataka ili anamnezu, potom radimo testiranje, u smislu, aktivne i pasivne pokretljivosti, snage mišića, refleksa, senzibiliteta i drugo. Ako na osnovu toga utvrdimo da ne postoje kontraidikacije za naš fizikalni tretman, najčešće se odlučujemo za neku od  naših procedura u smislu mobilizacije ili manipulacije kičmenog stuba, u narodu poznatog kao krckanje ili kiropraktika”, rekao je Miodrag Vasić, strukovni fizioterapeut.

Miodrag Vasic, strukovni fizioterapeut, foto: 4N Studio/ D. Nikolić

Na pitanje da li je kiropraktika rizčna, Vasić je istakao njen značaj, ali da je neophodno napraviti adekvatnu procenu.

„Nakon procene, ako se isključe kontraidikacije, odnosno crvene zastavice, a to su tumori, infekcije, prelomi i drugo, a ukoliko kiropraktiku izvodi lice koje je adekvatno obučeno za to, kiropraktika je izuzetno bezbedna, bezbolna i vrlo efikasna metoda za otklanjanje uklještenog živca”, pojasnio je Vasić.

Fizioterapeutska ambulanta „Fizio kinetik” Čačak, foto: 4N Studio/D. Nikolić

I Marija Petković, strukovni fizioterapeut u ambulanti „ „Fizio kinetik” govorila je o problemu pritisnutog, odnosno ukljetenog nerva i pojasnila da li se može prepoznati kada je problem kod pacijenta za hirurški zahvat.

„Kada nam se jave pacijenti koji imaju bolove konstantne 24 sata, a koji su praćeni smanjenim osećajem, smanjenom mišićnom snagom, i ako je sve to još propraćeno poremećajem svintera, takve pacijente upućujemo na preghlčed kod neurohirurga”, rekla je Petković.

Marija Petković, strukovni fizioterapeut, foto: 4N Studio/D. Nikolić

Kod pacijenata koji se više puta vraćaju  na tretmane kod fizioterapeuta sa problemom ukleštenja nerva obično se predlaže da se odrade određene dijagnostičke procedure ili savet da odu na pregled kod neurohirurga koji će dati svoju procenu.

Detaljnije možete pogledati u uključenju emitovanom u emisji „150 minuta” na Prvoj televiziji:

GZS    




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Fizio kinetik miodrag vasic marija petkovic nerv

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.311.684 посета
Тренутно на сајту: 362 посетилац(a)