Данас је дан сеоских жена, Михајловић: Жене са села носе најтеже бреме кризних времена 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Данас је дан сеоских жена, Михајловић: Жене са села носе најтеже бреме кризних времена
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
15.10.2022 | 0 коментар(а)



Београд - Поводом Међународног дана сеоских жена, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност
Зорана Михајловић, председница Координационог тела за родну равноправност, Фото: ГЗС

Зорана Михајловић саопштила је да рад и положај сеоских жена у Србији нису довољно видљиви а да оне носе најтеже бреме свих изазова ових кризних времена.

Жене са села су ослонац и потенцијал за бољи друштвени и привредни развој и очување богатства Србије, навела је Михајловићева у честитки поводом 15. октобра, Међународног дана сеоских жена, који је Генерална скупштина УН први пут установила 2008. године.

„Овај дан посвећен је свим женама са села и користим прилику да данас искажем посебну похвалу за њих и све што оне својим радом чине за заједнице у којима живе и читаво наше друштво. Рад и положај наших сеоских жена нису довољно видљиви и залажем се да о њима говоримо и сваког другог дана у години, јер оне су те које носе најтеже бреме свих изазова ових кризних времена", навела је потпредседница Владе Србије.

Она је указала да је свака друга жена на селу формално незапослена, али обавља највећи део неплаћеног кућног рада у својим домовима.

Опстанак сеоских жена углавном зависи од пољопривредних газдинстава која најчешће нису у њиховом власништву, али зато ова газдинства и домаћинства не би опстајала да оне нису њихов стуб, наводи Михајловићева.

Она каже да више од половине сеоских жена нема право на пензију, а 36 одсто њих се одриче наслеђа у корист мушких сродника, чиме постају додатно рањиве и зависне чланице домаћинства и велика већина њих губи и право на социјалну помоћ.

„Доминантни традиционални обрасци и обичајна пракса посебно су изражени у сеоским срединама и утичу на већ отежан положај жена у њима, због чега је значајно да сви заједно радимо на подизању свести, како би жене имале информације о својим правима и начинима да их остваре“, рекла је Михајловићева.

„Од оснивања Координационог тела за родну равноправност, води ме и подстиче визија бољег положаја и квалитета живота сваке жене и девојчице у Србији, бољег приступа свим ресурсима, без обзира да ли живе у градским или сеоским срединама, а посебно за једнака права и шансе у свим областима живота”, саопштила је потпредседница Владе.

Према њеним речима, многе иницијативе су покренуте и допринеле стварању бољих могућности да жене са села остваре приходе за себе и своја домаћинства, а тиме достигну економску самосталност, достојанствен живот и адекватно вредновање рада.

„Наставићемо са подршком делатностима и занимањима којима се традиционално жене на селу баве како би се ојачао њихов економски положај а оне биле оснажене да остваре сва своја права. С тим у вези иницираћемо и доношење посебног Акционог плана за економско оснаживање жена из руралних подручја”, истакла је Михајловићева.

 

 

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZENE ZENE NA SELU SELO ZORANA MIHAILOVIC RADNA RAVNOPRAVNOST

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.505.577 посета
Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)