Часопис за Дан школе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Часопис за Дан школе
Trenutno na sajtu: 293       |       Podeli:
11.10.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У ОШ „Гојко Друловић“ у Радоињи штампан први број часописа. Ретке и старе фотографије школа и успомене на ђачко доба,

али и цртице из свакодневнице наставе и рада секција.

Дан школе у осмолетки „Гојко Друловић“ у Радоињи обележен је у понедељак краћим програмом у коме је промовисан први број часописа школе и предочене активности 55 ученика и наставника.
Трудом Тима за развој међупредметних компетенција и предузетништва (можда је ово рогобатан назив, али је, кажу, узет из педагошког програма) одштампан је часопис, кога су ђаци и просветари назвали по имену народног хероја чије име носи школа.

Историјат - чувају школе од заборава

Часопис је занимљив по садржају, креативности и ретким и старим фотографијама. Странице бележе најважније догађаје и успехе у школи, а први број се мало враћао и уназад јер су чланови Тима, чији је координатор била Данка Ивановић, професор српског језика, желели да школу, околину и рад школе приближе читаоцма.

Тако је овде записано да се почетак школства у Радоињи везује за 1894. годину, када су браћа Друловићи, Алекса и Ђорђе, саградили зграду од камена и брвана, са приземљем и спратом, која је представљена као хан, са основном наменом да ту буде школа. Друловићи су школу подигли на земљи откупљеној од Турака, први учитељ био је Недељко Давидовић, а уписано је 16 ђака.

У Радоињи је следећа школа изграђена 1924. године по државном пројекту, а данашња зграда осмолетке саграђена је у знак сећања на боравак Врховног штава НОП у Радоињи 1941. године и отворена 1955. године.

Рецитатори и промотери часописа

„Моја школе кроз време“ назив је рубрика о школама у Кокином Броду и Рутошима, а својеврсан времеплов о животу села, цркве и школе доноси „Разгледница из Негбине“ из пера ученика.

На страницама су и записи о земљопису краја и истраживачким активностима, па са низа такмичења, изложби и дружењу ликовних ствараоца. У цртицима из живота школе представљен је спектар активности поводом значајних датума, као и рад драмске секције.

ГЗС/Златар инфо, Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.465.659 посета
Тренутно на сајту: 294 посетилац(a)