Karavan PKS u Gornjem Milanovcu - Kako osnažiti žensko preduzetništvo 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Karavan PKS u Gornjem Milanovcu - Kako osnažiti žensko preduzetništvo
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
19.03.2024 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac - Opština Gornji Milanovac u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženja žena preduzetnica Šumadije



i zapadne Srbije danas je domaćin „Karavana ženskog preduzetništva - Kafa sa preduzetnicama”.

„Napravili smo jedan iskorak u odnosu na sve ono što je poznato u opštini Gornji Milanovac, ne samo da smo industrijski centar zapadne Srbije sada želimo da osnažimo žensko preduzetništvo. Cilj današnjeg druženja sa preduzetnicima jeste da dobiju sve relevantne informacije od Privredne komore Srbije i šta oni i država Srbija mogu učiniti za njih i kako mogu svoju početnu ideju pretočiti u uspešno poslovanje. Naša opština stoji na raspolaganju svim preduzetnicama kako bi im pomogli u nekim prvim koracima da li kroz subvencije za samozapošljavanje, da li kroz subvencije u turizmu za proširenje turističkih kapaciteta ili u poljoprivedi, jer sve više naših dama su nosioci poljoprivednih gazdinstava. Ovo je prva star koju imamo u planu da radimo sa PKS, a već 16. aprila imaćemo jednu veliku konferenciju sa 400 žena preduzetnica, iz Šumadije i Zapadne Srbije gde ćemo pokušati da odgovorimo na sva njihova pitanja, dok ćemo u maju u okviru Opštinske uprave i jedinstvenog upravnom mesta otvoriti jedan poseban šalter za sve informacije kada je u pitanju PKS. Kako otvoriti preduzetničku radnju, društvo sa ograničenom odgovornošću, šta je to što opština ima od svojih mera podrška a šta država Srbija, a šta je u okviru PKS”, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, foto: 4N Studio

On je naglasio da je žensko preduzetništvo inovativnije i da lepši pol ima više ideja i zato ih treba ohrabriti da to pretoče u konkretan posao.

U Registru privrednih subjekata u Srbiji na kraju prošle godine zabeležen je broj od 108.575 preduzetnica. One čine 34 odsto od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji, koji iznosi 323.128. Prema Agenciji za privredne registre na kraju 2023. godine bilo je 40.905 žena koje su osnivači ili vlasnici udela u privrednim društvima. Direktorsku funkciju obavlja 2.597 žena, tj. 25,3 odsto od ukupnog broja direktora.

Ivana Joksić predsednica i osnivač Udruženja žena preduzetnica Šumadije i Zapadne Srbije rekla je da su danas u Gornjem Milanovcu se okupile žene i iz Kraljeva, Kruševca, Aranđelovca, Ljiga, Beograda i Novog Sada.

Foto:  4N Studio

„Sve one su sa istim ciljem danas ovde a to je umrežavanje i osnaživanje žena, podrška malim biznisima i vetar u leđa onima koje još nisu preduzetnice a žele to da postignu. Na ovom sastanku odnosno radionici cilj je da žene otvoreno razgovaraju o svojim problemima i da PKS prikaže sve prednosti koje imaju i koje pružaju mladim preduzetnicima”, rekla je Joksić.

Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije istakla je značaj ovog sjajnog projekta u cilju podrške ženskog preduzetništva i malim biznisima koji su u vlasništvu žena ali i oni koji će tek postati.

Branislava Simanić, foto: 4N Studio

„Karavan ženskog preduzetništva - Kafa sa preduzetnicama u prvoj fazi će obići dest gradova i opština gde ćemo na terenu u direktnoj komunikaciji čuti šta su sve problemi sa kojima se oni suočavaju i na koji način mi kao PKS možemo da im pomognemo. Moram da istaknem da pomoć države ka ženskom preduzetništvu zaista nikada nije bila veća”, rekla je Simanić.

On je navela samo neke od pomoći koje su im dostupna od bespovratnih sredstava kroz programe finansijske podrške, PKS ima formiranu sekciju za žensko preduzetništvo gde ima čitav niz besplatnih aktivnosti.

„Pomažemo im da izađu na strana tržišta da izađu na Sajmove, nudimo niz besplatnih edukacija podstičemo ih da budu inovativne, da digitalizuju svoje poslvone procese a sve u cilju da njihovi biznisi budu konkuretni i održivi na tržištu na duži rok”, kazala je Simanić.

Natalija Vujović, foto: 4N Studio

Natalija Vujović vlasnica preduzeća Original koja je već 35 godina u knjižarskoj delatnosti rekla je da je ovo fantastična prilika da žene mnogo toga čuju i nauče.

Gordana Milošević, foto: 4N Studio

Gordana Milošević bavi se seoskim turizmom od 2004. godine. „Domaćinstvo Tri hrasta nalazi se u Klatičevu, pet kilometara od grada. Mi imamo podršku naše opštine i koristimo podsticajna sredstva. Ja sam među prvima u ovoj opštini ušla u žensko preduzetništvo i smatram da se uspešno bavim.”

Marina Strugarević, foto: 4N Studio

Marina Strugarević menadžer u porodičnoj firmi, odnosno poliklinici Nadežda Popović koju je osnovao njen deda kao malu ordinaciju. „Ovo je jedna humana grana i kada vi nekome pomognete to je nemerljivo.”

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti gornji milanovac pks karavan preduzetnistvo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.362.458 посета
Тренутно на сајту: 455 посетилац(a)