За подршку пољопривредницима са територије општине Пријепоље три милиона динара 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
За подршку пољопривредницима са територије општине Пријепоље три милиона динара
Trenutno na sajtu: 245       |       Podeli:
08.06.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Фондација Ана и Владе Дивац, општина Пријепоље и Регионална развојна агенција

Златибор потписали су уговор о сарадњи, којим је званично покренут „Фонд за развој пољопривредника у општини Пријепоље 2021″. Пројекат оснивања овог иновативног фонда подржао је УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду.

Пријепоље је друга општина у Златиборском округу, после Чајетине, која оснива фонд за подстицај пољопривредне производње. Његова намена је пружање вишегодишње подршке пољопривредницима путем коришћења финансијских средстава из фонда која обезбеђују општина Пријепоље и Фондација Ана и Владе Дивац. Укупан износ средстава на располагању је 3.000.000,00 динара.

„Ово је иноватни модел који ће омогућити да се финансијска средстава из Фонда циклично користе за подстицаје пољопривредних произвођача наше општине. 30% вредности подстицајних средстава у првој години трајања уговора субвенционише општина Пријепоље, док ће остатак средстава отплаћивати корисници без оптерећења кредитном каматом и то 10% вредности подстицајних средстава у првој години, 30% у другој години и 30% у трећој години трајања Уговора”, казао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Директор УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду Александар Павловић истакао је да је понуда субвенција и кредита у Србији велика, али да мали, традиционални пољопривредници и даље тешко долазе до новца неопходног за иницијално инвестирање у проширење и унапређење производње.

„Овакви алтернативни, „риволвинг” видови подршке од стране општина и других партнера управо решавају тај проблем – где банке немају интереса да пружају услуге, морамо проналазити друге начине подршке. Посебно нас радује чињеница да расте број општина заинтересованих за овај модел”, рекао је Павловић.

Од самог оснивања Фондација Ана и Владе Дивац уложила је преко пола милиона евра за помоћ Пријепољу, Фото: ПП Медиа

„У Пријепољу смо изградили зграду за социјално становање за 14 избеглих и расељених породица које су годинама биле смештене у Колективном центру Бошко Буха – Јабука. Кроз пројекат Дивац омладински фондови подржано је преко 70 омладинских пројеката намењених младима од 15 до 30 година. Реконструисали смо основну школу “Душан Томашевић Ћирко”, направили школску салу за физичко образовање и обезбедили опрему за фискултурну салу, као и донацију књига за школску библиотеку. Поред тога Фондација је донирала медицинску и компјутерску опрему болници у Пријепољу. Већ седму годину за редом реализујемо и пројекат Дивац пољопривредни фондови кроз који је подржано 150 пољопривредних газдинстава”, истакао је Владе Дивац оснивач Фондације Ана и Владе Дивац.

Ана Дивац оснивач и председник УО Фондације Ана и Владе Дивац нагласила је да се трагајући за одрживим начинима и модалитетима подршке селу, родила идеја оснивања потпуно новог фонда за подршку пољопривредницима и произвођачима хране, а у чијем развоју нам је помогао УСАИД-ов Пројекат за конкурентну привреду.

„Током 14 година постојања и рада, Фондација Ана и Владе Дивац на различите начине помогла је преко 1000 пољопривредних газдинстава. На основу нашег вишегодишњег рада у општини Пријепоље схватили смо да је неопходно да се Пријепоље, као једна од неразвијених општина у Србији, развија у циљу задржавања младих људи и ми кроз постојеће пројекте младима пружамо шансу за самозапошљавање. Пријепоље и цео регион поседују изузетне природне ресурсе и потенцијал за развој пољопривреде”, нагласила је Ана Дивац.

Акредитована РРА „Златибор” се 19 година бави подршком локалном и регионалном развоју.

„Одлична сарадња са руководством општине Пријепоље и добра сарадња РРА ’Златибор’ на различитим програмима УСАИД-а у нашем региону резултирала је покретањем центра за локални економски развој (ЛЕР). Имајући у виду да Фондација Ана и Владе Дивац има доста успешних програма подршке у општинама у нашем региону, сматрам да овај нови уговор о сарадњи на пројекту „Фонд за развој пољопривредника у општини Пријепоље 2021″ има све услове за успех. Покретање овог иновативног фонда показало је да је општина Пријепоље отворена за све развојне иницијативе и пројекте и да може ефикасно да их спроведе”, рекао је Славко Лукић, директор РРА Златибор.

 

ПП Медиа / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje poljoprivreda fond ana i vlade divac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.458.901 посета
Тренутно на сајту: 246 посетилац(a)