Вучић на Мећавнику: За 15-так дана почиње градња 15 километара пута од Мећавника према Митровцу на Тари 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Вучић на Мећавнику: За 15-так дана почиње градња 15 километара пута од Мећавника према Митровцу на Тари
Trenutno na sajtu: 727       |       Podeli:
17.08.2021 | 0 коментар(а)



Мокра Гора - Председник Александар Вучић посетио је данас туристичко насеље Дрвенград на Мећавнику, месту које је створио прослављени

редитељ Емир Кустурица и у којем ствара већ десет година.
Управо је Кустурица дочекао Вучића и провео га кроз насеље, настало за потребе филма "Живот је чудо", а затим претворено у праву туристичку атракацију тог дела земље, а председник је најавио да ће за 15-ак дана започети градња 15 километара пута од Мећавника према Митровцу на Тари.

Вучић је рекао да је захвалан Кустурици на величанственом дочеку и гостопримству у Мећавнику, али пре свега на свему што чини за национално и народно јединство, за Србију и Српску, на свему што је урадио у западној Србији.
"Хвала му што је пробудио оно што је било уснуло деценијама и вековима", рекао је Вучић.
Како је додао, Кустурица, живи на Мећавнику, бори се са недаћама - од пожара, недостатка инфраструктуре, а решавао је једно по једно питање, уз, каже, мању или већу, али некада и никакву подршку државе.
Али, и поред тога, овај простор обележава све што је Кустурица замислио и урадио, додао је Вучић.
"Хвала му на томе. Уверен сам да ће српски народ знати да цени то што је урадио. Ми ћемо да помажемо инфраструктурно колико можемо, да градимо пут до Митровца, за 15-ак дана почиње градња пута према Митровцу на Тари. Ако можемо још нешто да урадимо, са радошћу ћемо то учинити, како би још више људи долазило", рекао је Вучић.

Додао је да Дрвенград изгледа величанствено да је само неко генијалног ума могао ово да осмисли.

Председсеник је у насељу посетио и Цркву Светог Саве, посвећену преносу моштију овог светитеља.
Кустурица му је појаснио да у насељу постоје куће у којима бораве гости, а да постоји и спортска дворана.
"Највише гостију долази лети, али свако годишње доба је овде лепо, ваздух је увек чист", рекао је Кустурица.
На то је Вучић узратио да сви који нападују Кустурицу, могу само да погледају шта је иза себе оставио и шта је резултат.
Кустурица је испричао да су Чедомир Јовановић и ЛДП, у време када је на челу владе био Војислав Коштуница, имали задатак да "потурају лажи" како је Кустурици то држава дала и додао да та кампања против њега и Мећавника, која је трајала седам, осам година, још траје, па су људи конфузни, јер разлика између парка природе, која је државно власништво, и Мећавника као простора где се развија туризам.

"Још постоји недоумица, која је експлодирала пре годину дана када је био један инжењер, са супругом и питао ме како ја, учен човен, узимамо онолике паре на прелазу... Много је конфузије", испричао је Кустурица.

"Све је ово приватно власништво, али је 11.000 квадтарних километара обим парка природе који је формиран у то време. Ми смо ово заштитили 2007. године, овде су помогли не само Коштуница и Тадић, већ и председник Вучић, који је направио велико дело јер је заокружио причу, па Немци овде 13. септембра почињу да монтирају пречистач", рекао је Кустурица.
Подсетио је да су ту већ више од деценију у оквиру филмског фестивала гостовали највећи уметници света, свирали и дириговали највећи диригенти и пијанисти.
"Управо у Мећавнику, који није на дохват руке, а већ је довољно далеко да буде довољно близу", рекао је Кустурица и захвалио Вучићу што, како је рекао наставља традицију Владе Србије, наводећи да постоји добра комуникација са државом jош од 2007.године када је формиран Парк природе.

"Ми смо били кооперативни са дрзавом и због тога данас имамо 20 километара колектора. Председник нам је омогућио да у септемрбу већ монтирамо пречистач", рекао је Кустурица.

Према његовим речима, на Мећавнику се може пронаћи "све што и у швајцарском селу које није близу града".

"Живот на селу не подразумева више само сељаке него и људе који су одлучили да живе тамо где има довољно свежег ваздуха И где могу да се одвијају велики догађаји", навео је Кустурица.

Врло често метафоре боље изразе реалност него што реалност саму себе изражава, рекао је Кустурица цитирајући једног од највећих немачких песника Рајнер Марија Рилкеа - ко дом свој није имао, никад га неће стећи.
Међутим, каже да је заправо у том смислу контрадикторан, јер је ту дом изграђен.
"Не знам да ли председник даје интеврјуе на трави, али све ме ово подсећа на Белу кућу, када после неког сусрета изађу па говоре на трави, али ова трава није постојала. Ово је било брдо на ничијој земљи", приметио је Кустурица.
У заједничком разговору са новинарима Вучић је додао да Кустурица има хиљаде врлина, али да га тешко погађају неистине, на које никако не може да се навикне.
"И парк природе и Мећавник сви везују за њега, то не би вредело без њега. Хвала ти на свему што радиш. А, ово око путева ћемо да завршимо што пре", рекао је Вучић.

 

 

 

ГЗС / Танјуг

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.038.738 посета
Тренутно на сајту: 726 посетилац(a)