Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији: „Депонија Дубоко пример добре праксе“ 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији: „Депонија Дубоко пример добре праксе“
Trenutno na sajtu: 308       |       Podeli:
27.09.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Зелена посланичка група и представници ОЕБС-а у Србији посетили су Регионални центар за управљањем отпадом Дубоко,

како би се упознали са радом и моделом пословања ове прве регионалне депоније у Србији, чији пример може да послужи у другим локалним срединама у земљи у решавању питања управљања комуналним отпадом, саопштено је на званичном сајту града Ужица.

„Ми подржавамо локалну иницијативу у области заштите животне средине. Дошли смо данас да видимо пример најбоље депоније у Србији. Свака општина, сваки град има сличне проблеме са отпадом, али потребно је наћи заједничко решење превенствено на локалном нивоу“, навео је шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Џон Тејтон.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је навео да је Ужице град који има доста изазова везаних за пројекте и проблеме заштите животне средине и да је један од тих изазова квалитетно прикупљање и управљање комуналним отпадом.

„Имамо два највећа задатка у наредних неколико година да као Град и као Депонија Дубоко решимо проблем примарне селекције отпада и за то смо од Европске уније добили око милион евра“, навео је Петковић и додао: „Први пут имамо услов да решимо овај проблем. Други велики задатак је да решимо шта са прерадом отпада који долази у Дубоко, да ли је то изградња Постројење за механичко-биолошку прераду или Енергана уз подршку ЕУ и Министарства за заштиту животне средине“.

Посланица Дубравка Филиповски истакла је да је Зелена посланичка група на Златибору са министром Гораном Триваном разговарала о перспективама у области заштите животне средине и наредним корацима и у области законодавне и извршне власти, а пре свега о дугорочном плану за санирање кључних еколошких проблема у Србији.

„Данас смо у Регионалном центру за управаљање отпадом Дубоко како би видели нашу прву депонију у Србији која обухвата неколико општина на чврсто гориво и како би овај модел, ових девет општина, начин како су урадили пројекте и дошли до новца ЕУ, могли да применимо и у остале крајеве Србије и да почнемо конкретно да решавамо крупне локалитете кад је реч о депонији“, истакла је Филиповски.

„Данас смо имали прилику са гостима да разговарамо о раду Регионалног центра за управаљање отпадом Дубоко, о проблемима са којима се суочавамо и начину како смо те одређене проблеме превазишли, са идејом да се ова депонија шири и на друге округе и регије у Србији. Разменили смо искуства како да побољшамо начин комуникације са грађанима како би решили горући проблем, а то је како извршити примарну селекцију отпада на месту настанка“, рекао је директор Дубоког Момир Миловановић и додао: „Очекујемо и од њих неке смернице у вези примарне селекције отпада, како би смањили количине отпада на телу депоније, продужили њен век и обезбедили сировину за рециклажну индустрију.“

Глас западне Србије




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.665.509 посета
Тренутно на сајту: 309 посетилац(a)