Vesić: Mandatar za sastav Vlade treba da bude iz SNS 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vesić: Mandatar za sastav Vlade treba da bude iz SNS
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
11.03.2024 | 0 коментар(а)



Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić odgovarao je na goruće teme redakciji Kurira.



• Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je nedavno da će se u narednih desetak dana znati ko je mandatar, kao i sastav buduće vlade. Koliko će se i da li će se ona razlikovati od prethodne, kada je reč i o prioritetima i ključnim izazovima koji su pred zemljom, ali i o kadrovskim rešenjima?
Mišljenje svih članova Predsedništva Srpske napredne stranke je da mandatar za sastav vlade treba bude iz naših redova jer je naša izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ osvojila apsolutnu većinu glasova na izborima. Ciljevi nove vlade određeni su našim izbornim programom i obećanjima koje smo dali građankama i građanima u kampanji. Rekli smo da će prosečna plata u Srbiji do 2027. godine iznositi 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalni lični dohodak po 650 evra, da ćemo završiti 487 km puteva i brzih saobraćajnica, da će brza pruga od Beograda do Budimpešte biti u funkciji, da ćemo uveliko da gradimo brzu prugu do Niša, da će vrednost bruto domaćeg proizvoda biti preko 90 milijardi evra, odnosno tri puta više nego 2012. godine. Obećali smo da će Srbija da bude slobodna i nezavisna zemlja koja samostalno vodi svoju politiku.

• Analitičari uglavnom kao "sigurne" ministre, koji će ostati u Nemanjinoj, navode vas. Pa, jesu li im dobre procene? Ostajete li u istom resoru ili makar, da li biste voleli da nastavite tamo gde ste stali?
Posao kojim se bavim radim dajući sve od sebe. Radim najlepši posao na svetu jer iza onoga što radim ostaju rezultati. Zahvalan sam predsedniku Vučiću i mojoj stranci na prilici da radim ovaj posao i da dam, makar mali, doprinos da se izgrade putevi, pruge, luke... To je velika čast i privilegija. Da li ću biti u novoj vladi nije pitanje za mene već za novog mandatara za sastav vlade.

• Beograd će ponovo na glasanje. Očekujete li nešto drugačije rezultate nego 17. decembra i koji su argumenti za tvrdnje da će SNS proći bolje?
Za Beograd je važno da vodi istu politiku kao Vlada jer su najveći „beogradski“ projekti u stvari republički. Podsetiću vas da se izgradnja beogradskog metroa, izgradnja drumske i železničke obilaznice oko Beograda, izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, izgradnja gradske železnice, za početak pruge od Zemun Polja do Surčina, izgradnja beogradskog železničkog čvora, izgradnja novog savskog mosta na mestu starog nemačkog mosta, izgradnja gradskog tunela od Karađorđeve do Bulevara despota Stefana, izgradnja nacionalnog stadiona i novog sajma, izgradnja železničke stanice Prokop i nove železničke stanice na Novom Beogradu u potpunosti, bez dinara ulaganja iz gradskog budžeta, finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Beograd ne može da se uspešno razvija bez realizacije ovih projekata. Zato je za razvoj Beograda neophodno da gradska vlast vodi istu politiku kao Vlada Srbije.

• Da li ima dovoljno vremena do pominjanog 28. aprila, za koji "navija" Šapić, da se formira Pokret za narod i državu? Ko će ga sve činiti?
Ne pratim političke izjave o Beogradu jer imam dovoljno projekata u Beogradu i Srbiji za koje sam nadležan. Izbori u Beogradu biće održani onog dana za koji ih raspiše predsednik Narodne skupštine.
Pokret za narod i državu je narodni i državotvorni pokret rodoljubive Srbije koji se ne formira za jedan izborni ciklus. Predsednik Vučić je najavio da će Pokret da čine političke stranke, pre svih SNS kao najveća politička organizacija u zemlji, ali i druge stranke i ugledni pojedinci. Pokret se formira zato što se Srbija nalazi pod pritiscima spolja i iznutra i vreme je da se patriote okupe oko ideje očuvanja naroda i države.

• Da li čitate komentare na društvenim mrežama „Vesiću vrati se“? Da li bi ste se kao političar vratili u Beograd?
Napisao sam četiri knjige o Beogradu, svakog petka pišem kolumne o istoriji našeg divnog grada, po mojoj knjizi snimljene su tri serijala od 160 epizoda „Beogradske priče“, na osnovu mojih predloga podignuti su ili će biti podignuti, bez obzira na opstrukcije, spomenici despotu Stefanu Lazareviću, Borislavu Pekiću, Aleksandru Deroku, Branku Pešiću, Meši Selimoviću i Vasku Popi. Nikada nisam ni odlazio iz svog grada bez obzira na javnu funkciju koju obavljam jer ga volim i živim za njega. Što se politike tiče, Beograd je za mene završena priča. Sada radim druge poslove, a drugi imaju drugi priliku da se dokazuju u Beogradu. Ne čitam nikada komentare, ali mi prija ako mi kažete da neki ljudi misle da sam dobro radio svoj posao. To znači da nijedna kampanja ne može da pobedi rad.

• Očekuje nas Ekspo 2027, mnogo je posla pred zemljom, pa koliko će i da li će novi izbori u Beogradu zakočiti neki projekat?
EKSPO 2027 je projekat koji potpuno sprovodi Vlada Republike Srbije koja i finansira realizaciju ovog projekta. Predsednik Vučić govori da je to projekat koji će promeniti lice Srbije i obezbediti da imamo skok u budućnost u kojoj će Srbija biti razvijena i prosperitetna zemlja. Ovaj projekat se sprovodi u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Kragujevcu. Projekat potpuno finansira Vlada Srbije. Bilo bi bolje da Beograd već ima vlast koja bi bila potpuno posvećena ovom projektu, ali šta je tu je. Projekat se sprovodi nezavisno od održavanja novih beogradskih izbora.

• Bliži se godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića čiji ste bili jedan od najbližih saradnika. Dobro ste ga poznavali, govorili nebrojano puta o njemu, a da li postoji nešto što dosad niste ispričali?
Zoran je bio izuzetan čovek koji najviše uticao na moje političko sazrevanje. Završavam pisanje memoara koji se odnose na period od 1989 – 2012. godine koji će biti objavljeni za Sajam knjiga. Prirodno je da sam o Zoranu pisao veoma mnogo i biće tu novih priča i detalja o kojima javnost ništa ne zna. Recimo, ja važim za političara koji je spreman da rizikuje ili da proba nešto novo. Sećate se kakvi su bili komentari kada sam otvorio nalog na TikToku? Ta moja inovativnost deo je mog karaktera, ali ima veze i sa Zoranom. On mi je uvek govorio da „ako si prvi u nečemu imaš 80 odsto šansi da uspeš“. Kao što me je naučio da je „organizacija koja ima manje promena od promena koje se dešavaju u njenom okruženju osuđena na propadanje“. Zato se trudim da se u svom poslu menjam, da dajem šansu novim ljudima i da pratim promene koje se dešavaju u svetu.

• Sadašnje opozicione partije najavljuju ujedinjenje. Doduše, nemaju potpuno saglasje oko toga da li treba ići na listu i sa desnicom, poput koalicije NADA, ali, koliko bi takav savez bio prirodan?
Napisao sam udžbenik o korišćenju društvenih mreža u političkim kampanjama i politički sam veteran, ali zašto bih ja davao savete opoziciji kako da nastupe na izborima? Neka rade šta hoće, ali šta god radili rezultat na izborima im je isti – uvek gube.

BRZA PRUGA BUDIMPEŠTA - ATINA PROJEKAT OD ZNAČAJA ZA SRBIJU I EU

Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, za vreme posete grčkog premijera Micotakisa Srbiji, pokrenut je projekat izgradnje brze pruge od Budimpešte do Atine. Jasno je da će ova pruga, dužine 1.512 kilometara u najvećoj meri da prolazi kroz Srbiju i da će naša zemlja da bude most koji spaja evropski i azijski kontinent. Ovaj projekat će ubrzati naše pristupanje EU. Uskoro ću u Beogradu ugostiti ministre saobraćaja Mađarske, Severne Makedonije i Grčke gde ćemo precizirati detalje ovog istorijskog projekta.

VLADI ĆE NEDOSTAJATI ANINA ENERGIJA I POSVEĆENOST

Žao mi je zato što Ana neće više voditi Vladu jer je u pitanju divna osoba, posvećena poslu sa ogromnom energijom i vizijom. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa njom jer ona pripada maloj grupi političara u Srbiji ali i Evropi koja traži rešenja i hrabro donosi odluke. Kao njen partijski drug mogu da kažem da nikada nijednu bitku nije izbegla i da je snažno branila politiku predsednika Vučića i naše stranke. Siguran sam da će Narodna skupština posle Aninog izbora dobiti pravog predsednika jer će ona na najbolji način predstavljati najviši zakonodavni organ Srbije i našu zemlju.

GZS/Kurir

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti vesic intervju

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.317.829 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)