Udruženim snagama ekolozi očistili reku Lim 


Danas promenljivo oblačno i toplo sa lokalnom pojavom kiše              Preventivne preglede obavilo više od 23 hiljade građana Srbije              Tokom proteklog vikenda na putevima u Srbiji stanje bezbednosti saobraćaja značajno pogoršano              Požar na deponiji Duboko ugašen na površini većoj od 70 odsto, u toku aktivnosti na gašenju žarišta              Vučić - Grupa građana je dobila ogroman novac da ruši Čačak i Todorovića              Od danas se smeće iz Čačka odvozi na kraljevačku deponiju             

 
Udruženim snagama ekolozi očistili reku Lim
Trenutno na sajtu: 278       |       Podeli:
30.04.2024 | 0 коментар(а)



Priboj - U okviru prolećnog sređivanja životne sredine, pribojski ekolozi zajedno sa Mocart fondacijom i opštinom Priboj,



sprovelii akciju čišćenja Potpećkog jezera od plutajućeg otpada, a izgradili su i pristupni mol u jezeru, kako bi se prikupljeni otpad sa poslednje lančanice mogao mašinski uklanjati i tokom niskog vodostaja,što do sada nije bio slučaj.

- Reka Lim je žila kucavica ovog kraja. Turistički biser od njegovog izvora ispod Prokletija do ušća u reku Drinu. Očaravajuća lepota modrozelenog Lima,koju s vremena na vreme ugrozi ljudski nemar i bahatost, u vidu plutajućeg otpada. Te količine znale su da se mere hiljadama kubika, da budu potencijalna ekološka bomba i da tako iz doline Lima u svet odlaze ružne slike - kazali su za RINU u Opštini Priboj.

A da bi se to neutralisalo,pre koju godinu, Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije,zajedno sa lokalnim samoupravama Priboja, Nove varoši i Prijepolja, postavilo je tzv, rečne pregrade iliti plutajuće barijere, zvane lančanice, koje zaustavljaju dalji prolaz plutajućeg otpada iz gornjeg toka Lima, i ne samo što ruže Potpećko jezero, već i ugrožavaju rad hidroenergetskih objekata nizvodno, pre svega HE "Potpeć".

Poslednja lančanica na Limu,postavljena je nepuna tri kilometraa uzvodno od brane HE "Potpeć",koja na taj način štiti i samo Potpećko jezero, koje je istinska i još uvek nedovoljno iskorišćena turistička destinacija. Iako lančance obavljaju svoju svrhu, u ovom delu jezera, povremeno se,uglavnom pri većem vodostaju, pojave određene količnine plutajućeg otpada po uvalama, pa su ovih dana pribojski ekolozi opet organizovali akciju čišćenja jezera od lančanice do brane HE "Potpeć". Akcija je sprovedena u koordinaciji sa opštinom Priboj i Mocart fondacijom.

Uz pomoć ove društveno odgovorne kompanije, ovih dana u jezeru je izgrađen i tzav.pristupni mol,koja će EU “Jastreb” omogućiti mašinsko uklanjanje plutajućeg otpada sa pribojske lančanice i tokom niskog vodostaja.

Sve su to koraci i radnje,da nam naš Lim ostane čist,bez tona smeća i plutajućeg otpada.Pomaci iz godine u godinu su vidljivi,preduzete mere institucija i ekoloških udruženja daju rezultate,ali to sve neće biti dovoljno, ako se u akciju zaštite životne sredine,u ovom slučaju reke Lim,ne uključimo svi,i damo svoj puni doprinos, da zaštititmo žilu kucavicu ovog kraja i turistički biser Polimlja.

GZS/Tanjug




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti priboj lim reka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.635.388 посета
Тренутно на сајту: 277 посетилац(a)