Лука, Драгица и Андреј, основци који су отпутовали у Шангај на Светско првенство из едукативне роботике 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Лука, Драгица и Андреј, основци који су отпутовали у Шангај на Светско првенство из едукативне роботике
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
12.12.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Наоружани знањем, троје ужичких основаца отпутовало је у Шангај на светско такмичње
Они су понос Србије, фото: РИНА

из едукативне роботике које се одржава 14. и 15. децембра. Драгица, Андреј и Лука ученици ОШ „Краљ Петар Други" браниће боје наше земље. Спремали су се и вежбали месец дана, како би стали раме уз раме са још 10 хиљада такмичара који ће стићи из педесет светских држава.

„Ово је велики изазов за нас и непоновљиво искуство. Даћемо свој максимум да остваримо што бољи резултат", рекла је Драгица Гавриловић ученица осмог разреда и једина девојчица у тиму.

Андреј, Драгица и Лука браниће боје Србије у далекој Кини

Иако још увек изузетно млади, поносни су на свој успех и чињеницу да ће у далекој Кини представљати своју школу, град и Србију. Роботику воле већ неколико година, па им додатни часови не падају тешко. На државном такмичењу убедљиво су победили и тако себи обезбедили карту за Шангај.

„Брзина, прецизност и логичко размишљање су најважнији. Наш задатак ће бити да у задатом временском року испрограмирамо и покренемо робота који ће проћи све препреке без грешке. То је крајњи циљ, да несметано прође од почетне до задње тачке. Иако можда звучи једноставно, није нимало лако, а конкуренција ће бити изузетно јака", каже Лука Мајкић.

Горан Бојовић, наставник информатике

имски дух и заједнички циљ најбитнији су за успех овог српског информатичког тројца, а свако има свој задатак. Док Драгица програмира, два дечака њену замисао спроводе у дело - склапају препреке и наставке за роботе.

„Добили смо универзалну шему на којој су се припремали и остали такмичари. Све задатке смо прешли, трудили смо се и напорно вежбали и надам се да ћемо добро проћи у Шангају. Очекујем да наш робот пређе задате препреке без проблема", нагласио је Андреј Стевановић, трећи члан тима, ученик шестог разреда баш као и његов саборац Лука.

Таленат ових основаца је неоспоран без обзира на резултат који оставаре на такмичењу у Кини. Сво троје кажу да је роботика њихова будућност и да ће за 20 година бити успешни програмери у Србији.

Универзална шема и опрема на којој су вежбали стигла из Кине

„Нема сумње да ћемо имати праве стручњаке за роботику. Деца су данас доста информатички образованија и заинтересовани су да науче како све то функционише. Понекад се дешава да у петом разреду ђаци одлично рукују смарт телефонима, а да са рачунарима нису имали никаквог додира, мађутим врло брзо се прилагоде јер живимо и таквом времену где је познавање рада на рачунару неопходно", рекао је Горан Бојовић, наставник информатике који је са ђацима отпутовао на ово светско такмичење.

Пут у Кину финансирала је Фондација "Заједно за младе - проф. др Даница Грујичић", чији чланови су неколико месеци прикупљали средства како би талентовани ученици учествовали на такмичењу светских размера.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.120.996 посета
Тренутно на сајту: 344 посетилац(a)