Održani prvi Vukasovi dani: U čast legendarnog kompozitora na Gradskom trgu zapevala najveća imena narodne muzike 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Održani prvi Vukasovi dani: U čast legendarnog kompozitora na Gradskom trgu zapevala najveća imena narodne muzike
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
13.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Prvi festival narodne muzike “Vukasovi dani”, održan je večeras na Gradskom trgu u Čačku.



Na ovom događaju nastupila su poznata imena srpske narodne muzike, a posvećen je Predragu Vukoviću Vukasu, rođenom Čačaninu, proslavljenom srpskom tekstopiscu i kompozitoru. Vukas je bio poznati kompozitor i tekstopisac narodnih pesama obavljao je i funkciju urednika narodne muzike PGP RTS-a, komponovao je i napisao 1.300 pesama.

U publici ove večeri sedeli su i Vukasova suprugu, ali i njegovi potomci.

 

Održani prvi Vukasovi dani, foto: GZS

Pred mnogobrojnom publikom večeras su neke od najvećih hitova narodne muzike otpevali Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Gordana Lazarević, Nada Topčagić, Ana Bekuta, Vera Matović, Radiša Urošević, Aleksandar Aca Ilić, Gordana Lazarević, Snežana Đurišić, uz pratnju Velikog Narodnog orkestra Vlada Panovića.

 

Održani prvi Vukasovi dani, foto: GZS

"Mnogo mi je drago što sam večeras ovde, Vukas je obeležio moju karijeru, kao i karijere mogih mojih kolega. Pre mnogo godina došao sam u Čačak sa svojim ocem upravo kod njegai od tada je sve krenulo, nakon toga nastale su mnoge moje pesme Ne daj se generacijo, Ana mi je rekla, Zbogom i meni se plače", rekao je Aca Ilić.

 

Održani prvi Vukasovi dani, foto: GZS

"Davno sam bila u Čačku on se od tada mnogo promenio, sada izgleda potpuno drugačije i jako mi je drago da sam večeras ovde. Pesma Zaklanjaš mi Sunce je bila moja odskočna daska i definitivno je da nije bilo Vukasa i Čačka ne bi bilo ni Nađe Topčagić", rekla je Nada Topčagić.

Održani prvi Vukasovi dani, foto: GZS

"Još od davne 1975. godine drižio sam se sa Vukasom, družili smo se i privatno, naše porodice su se posećivale. Hvala lokalnoj samoupravi i Kulturnom centru što si jednu ovakvu manifestaciju posvetili čoveku kao što je bio Vukas", rekao je Radiša Urošević.

Nagradu za životno delo Predragu Vukoviću Vukasu njegovoj  supruzi posthumno je dodelio gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović.

"Ovo je prva manifestacija koja je posvećena našem Čačaninu koji je to zaslužio, koji je napravio toliko hitova narodne muzike, ova manifestacija održava se u okviru Nacionalne prestonice kulture", rekao je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović.

"Hvala svima, hvala na organizaciji, ja znam da nas Vukas sada gleda i da vidi sve ovo. Uvek je bio posvećen tome što je radio, mnogo puta nije bio tu kada mi je trebalo, ali iza njega su ostali brojni hitovi, a naravno i ono što je najvrednije, a to su naša deca i unuci", rekla je Vukasova žena Slavica.

Organizatori ove manifestacije su grad Čačak i Turistička organizacija grada Čačka.

 

gzs




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MANIFESTACIJA CACAK VUKASOVI DANI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.443.681 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)