Анализа акционог плана штаба за ванредне ситуације 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Анализа акционог плана штаба за ванредне ситуације
Trenutno na sajtu: 351       |       Podeli:
22.01.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Уручивањем сертификата у свечаној сали Окружног начелства учесницима командно - симулационе вежбе на тему

„Развој локалне заједнице за деловање у несрећама“ одржане 21. и 22. фебруара у Горњем Милановцу, урађена је и анализа Акционог плана командно - симулационе вежбе.

Поред команданта штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац, председника општине Дејана Ковачевића и чланова Општинског штаба за ванредне ситуације, на састанку у згради Окружног начелства присуствовали су и представник Министарства унутрашњих послова Иван Радивојевић из Националног тренинг центра за ванредне ситуације и господин ЂулаЛошанц, координатор развоја програмаприпрема за деловање у несрећама испред Црвеног крста Србије.

„Мислим да смо са активностима које смо предузели, неке потпуно, неке делимично завршили. Када су у питању ванредне ситуације те активности није могуће никада до краја завршити, увек ћемо морати да се надограђујемо, да се додатно обучавамо и да будемо спремни за све нежељене ситуације које ће се дешавати у будућности. Желим да похвалим рад нашег Штаба и мислим да смо поставили доста добре темеље и стартне основе у овом новом саставу, имајући у виду како је све то функционисало у неком претходном периоду. Ови сертификати који долазе од Министарства унутрашњих послова и Црвеног крста Србије, дају нам једну обавезу, да сваки следећи пут будемо све бољи и бољи“, рекао је командант општинског штаба и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

„Са задовољством могу да истакнем да је штаб за ванредне ситуације током 2017. године радио плански и организовано. Сви предвиђени задаци годишњим планом су реализовани, једино нам је остала обавеза формирања јединице цивилне заштите што нам је у плану за наредни период. Такође, благовремено смо израдили Оперативни план одбране од поплава у циљу превентивног смањења ризика од поплава. У ту сврху Јавно предузеће за изградњу извело је радове на уређењу и чишћењу  река и потока, како на градском, тако и на приградском подручју. Очишћено је 3,5 километара река и потока, ископано 20 километара канала и пропуста за регулацију површинских вода на путевима и саобраћајницама и уграђено 580м цеви, које поред заштите путева имају функцију заштите од поплава, клизишта и одрона. У овој години очекујемо почетак радова на санацији корита потокаЈакљево, чија је вредност 21 милион динара. Деоница на којој су предвиђени радови је од моста у улици Милутина Тодоровића Жице, узводно до улице Наталије Царевић. Такође, у сарадњи са Националним тренинг центром за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије у свим основним школама на територији општине организована је обука и уручени су Породични приручници свим ученицима за понашање у ванредним ситуацијама“, рекао је начелник штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић.

Фото: Општина Горњи Милановац

Димитријевић је истакао да је један од кључних задатака Цивилне заштите обавештавање и узбуњивање становништва.

„У прошлој години Општина је инвестирала и уложила значајна средства, око 3,5 милиона динара  у изградњу електронског система за јавно узбуњивање становништва. Такође су уложена средства за поправку  система електричних сирена које нису биле у функцији, а утврђено је провером система који се званично активира 5. августа сваке године“, истакао је Димитријевић.

На састанку је речено да је актом председника општине, команданта Штаба за ванредне ситуације, формиран стручни тим за израду Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа. Од  12 врста опасности дефинисаних по методологији за израду  Процене ради се о 9 врста опасности које ће се утврдити и рангирати према степену угрожености. Очекује се да Процене угрожености буде завршена до краја овог месеца након чега ће бити упућена на сагласност надлежном министарству. Након усвајања од стране Скупштине општине, очекује се израду Планова заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Од не реализованих задатака штаба начелник је истакао формирање јединица цивилне заштите опште намене.

„Било је иницијативе за добровољан приступ али је недовољан број заинтересованих. По важећем закону није дозвољена попуна из евиденције војне, радне и материјалне обавезе Центра Министарства одбране“, рекао је он.

Димитријевић се осврнуо и на задатке којима ће се општински штаб за ванредне ситуације бавити у текућој години. Као главне задатке навео је израду планова заштите и спашавања, израду Оперативног плана за одбрану од поплава за 2018. годину, обука повереника цивилне заштите, након спроведених избора за избор Савета месних заједница, као и набавка дела опреме за заштиту и спасавање.

Након излагања начелника сектора за ванредне ситуације, присутнима се обратио и командант штаба за ванредне ситуације, председник општине Дејан Ковачевић који је сумирајући утиске са саме командно – симулационе вежбе и анализирајући шта је све Штаб за ванредне ситуације учинио у претходној години истакао да је овај састанак данас био неки вид наставка симулационе вежбе у виду доделе сертификата учесницима.

Фото: Општина Горњи Милановац

„Прошле године смо заједно са Министарством унутрашњих послова, Сектором за ванредне ситуације и Црвеним крстом одрадили командно – симулациону мрежу у којој смо видели све предности и недостатке у функционисању самог Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац. Након тога смо израдили акциони план којим смо предвидели како ћемо те недостатке да отклонимо. Данас смо све то анализирали, добили сертификате о успешно завршеној вежби. Желим да истакнем да сам задовољан радом Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац у протеклој години. Доста тога смо успели да урадимо, за доста тога смо спремни у 2018. години. Надам се да ћемо имати прилике да кроз формирање јединице цивилне заштите, који нам је један од задатака који је остао незавршен претходне године, успети да имамо једно оперативно тело које ће моћи у ванредним ситуацијама на најбољи могући начин да одговори свим захтевима који се пред њега постављају.“

Иван Радивојевић из Националног тренинг центра за ванредне ситуације је изнео своје виђење рада Штаба  годину дана након вежбе и осврнуо се на имплементацију акционог плана.

„Оно што је примећено у општини Горњи Милановац од саме командно – симулационе мреже фебруара 2017. године, до данашњег дана, заиста је један озбиљан помак. Радило се заиста доста и кроз данашњу анализу и кроз овај рад који смо пројектовали у данашњем дану заиста се видело да је општински штаб за ванредне ситуације општине Горњи Милановац урадио доста на формирању јединице опште намене цивилне заштите. Урадило се доста, а још ћемо радити у сарадњи са Националним тренинг центром на обуци повереника и заменика повереника цивилне заштите. До сада је доста урађено на сређивању водотокова, око брана је такође доста урађено. Видели смо да је Штаб имао доста активности током године. Штаб треба да настави да ради и да се састаје овим темпом и ја сам сигуран да је Општинска управа заиста учинила максималан напор да све функционише у најбољем реду. У будућности можемо само очекивати добре резултате“, нагласио је Радивојевић.

Радивојевић је на крају свог обраћања истакао да је рад на превентиви једини прави пут како да се предупреди ванредна ситуација и уколико до ње дође како да се реагује.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.364.434 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)