Vučić: Stradala trojica Srba, nisu želeli da trpe Kurtijev teror 


Danas pretežno sunčano i vedro, najviša dnevna temperatura do sedam stepeni              SPC i njeni vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice              Poznati dobitnici decembarske nagrade grada čačka              Uvedena vanredna situacija na delu Pribojske banja              Svečanom sednicom obeležen Dan opštine Ljig              Dragoljub Gagričić dobitnik „Zlatne značke“ KPZ Srbije              Počela izgradnja crpne stanice na Ljubić Keju; Todorović: Rešava se problem plavljenja naselja uz levu obalu Zapadne Morave             

 
Vučić: Stradala trojica Srba, nisu želeli da trpe Kurtijev teror
Trenutno na sajtu: 144       |       Podeli:
24.09.2023 | 0 коментар(а)BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić navodi da je ovo svakako najteži dan za našu zemlju i naš narod od 2004. i 2008. godine. Naveo je da su, prema informacijama

 koje je prikupio Beograd, stradala trojica Srba, a postoji bojazan da je preminula i četvrta osoba. Ističe da je glavni krivac za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti, te da je jedina želja Kurtija da nas uvede u sukob sa NATO-om. 

Vučić se izvinio građanima što se danas ranije nije obratio ali je trebalo vremena da se sve ispita šta se dogodilo na KiM jutros, danas tokom prepodneva i poslepodneva, kako bi građanima mogao da saopšti istinu i da sa druge strane pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.

 Oko 2:46 časova grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade na severu KiM, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu ubijen je jedan (kosovski) policajac i ranjeno još jedno lice, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu.

 Kako je dodao, u 8:57 časova administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, a pucnjave i okršaji i dalje traju.

 Stradala trojica Srba sa KiM, možda i četvrta osoba

 Predsednik Srbije je saopštio da su u sukobu na severu KiM stradala trojica Srba sa KiM, a dvojica teško ranjena, kao i da postoji bojazan da je i četvrta osoba stradala.

 On je rekao da je sasvim izvesno da su stradali od snajperske vatre sa velike udaljenosti, kada to nije bilo neophodno.

 Vučić je rekao da su Srbi za sat vremena bili u potpunom okruženju i da je sproveden brutalan napad na njih.

 "Pitali smo se zašto to ne radi Kfor, ali dali su kart blanš Kurtiju da se obračuna sa onima koje nazivaju teroristima, prema našim informacijama", rekao je Vučić.

 On je rekao da će na osnovu praćenja i presretanja biti pokazani i dokazi da je to radila albanska policija.

 Rekao je da je za jednu osobu pitanje da li će preživeti jer nisu želeli da mu ukažu pomoć.

 "Tonski imamo snimljeno da se albanska policija smeje i govore ’pusti ga da umre’. Imamo tonske snimke koji to potvrđuju", rekao je Vučić.

 Naveo je da su oni koristili snajpere i gađali i privatne kuće u Banjskoj gde nikoga nije bilo, samo starci.

 Vučić je rekao da je deo lica došao do manastira jer su imali dvojicu mladića kojima su želeli da pruže pomoć i da crkva nije ni na koji način umešana.

 "Onda je krenula spin revolucija od jutros i svima koji su okrvavili ruke protiv Srbije 99. palo je na pamet da optuže Srbiju", rekao je Vučić.

On je pokazao i fotografiju na kojoj je "tam", a ne oklopno vozilo žandarmerije i istakao da nema veze sa vojskom i policijom.

"O tim lažima sramota me da govorim", rekao je Vučić.

Osuđujem ubistvo albanskog policajca, to je izazvao Kurti

Predsednik Srbije je izjavio da osuđuje ubistvo albanskog policajca u okolini manastira Banjska na KiM i da se to ničim ne može pravdati, ali da je to plod, kako je rekao, terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 

Međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje Srba

Predsednik Srbije je izjavio da je međunarodna zajednica dala kard blanš za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacija na KiM.

 

Pride ih snajperima jure i ubijaju, što nikada drugde nisu dozvolili na takav način. Da bi time ostavili sever Kosova i Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprotstave teroru premijera prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju. To je cela suština, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije odgovarajući na pitanje novina da li je rešenje situacije raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

 Vučić je rekao i da bi najbolje rešenje bilo raspoređivanje međunarodnih snaga na sever KiM.

 Bilo bi mnogo bolje i lakše da nema kosovske policije na severu KiM, ali oni nisu hteli to da slušaju. Sada su oni, tobož, najvažniji faktor i to je neko namerno izveo, poručio je Vučić.

 Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da pravda ubistvo albanskog policajca niti je to moguće pravdati.

 To je za osudu i to je nešto što nikom nije bilo potrebno ponajmanje srpskom narodu, u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa na KiM. I na to nema međutim, poručio je Vučić.

 Istakao je da je govorio da su moguće situacije poput one u Banjskoj i to i u Njujorku i u Briselu i da je upozoravao da to može da se desi, ali da niko nije želeo to da čuje.

 Dodao je da su se pobunili ne Srbi iz centralne Srbije, kako su to lagali u Prištini već Srbi sa sa KiM,ne želeći više da trpe Kurtijev teror.

 Od 3. novembra kada je Kurti iz Berlina smenio komandira Đurića za region Sever, uspostavljen, u skladu sa članom 9. Briselskog sporazuma, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisana napada na Srbe. Bilo je samo pitanje vremena kada će oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija i KiM da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije da učine nešto za sebe i svoje porodice, rekao je Vučić.

 Kurti nema nijednu drugu želju osim da izaziva sukobe

 Vučić je rekao da Aljbin Kurti nema nijednu drugu želju osim da izazove sukobe, te da suprotno Briselskom sporazumu ne želi da formira ZSO.

 Vučić je upozorio i na specifičnost tretiranja današnjeg sukoba od strane međunarodne zajednice.

 "Kada je postojala takva vrsta sukoba u Severnoj Makedoniji svet je to zaustavljao i pravio razgovore i dogovore. Danas su rekli - pobijte ih sve. Kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od međunarodno priznate države oni su rekli da su to bili borci za slobodu predvođeni Ademom Jašarijem, a ne teroristi. Samo su izgleda Srbi uvek teroristi", rekao je predsednik.

 To je za nas nauk, da znamo sa kim imamo posla i da znamo šta je to što nam misle te da su svi mogli ste ih čuju danas kako govore da je to sve iz Beograda organizovano i kako je to sve Srbija uradila, rekao je predsednik.

 "To govori kakve su im namere - od Rota do Felingera koji poziva da Beograd ponovo bude bombardovan, do svih ostalih", rekao je predsednik.

 Vučić je rekao da je Savet za nacionalnu bezbednost zasedao tokom celog današnjeg dana i da će iskoristiti svoje strpljenje i odgovornost te odluke donositi pažljivo.

 "Detaljno ih pripremiti, temeljno ih uraditi i sa tim odlukama izaći pred naše građane i naš narod na KiM u danima koji su pred nama", rekao je Vučić.

 On je pozvao međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira, da na severu Kosova Srbi budu policajci što, kako je rekao, znači da se ispune uslovi oko formiranja ZSO.

 "Jer to je jedini način da svi Srbi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba. Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih, i molimo ih da veruju svojoj državi. To je sve što mogu da ih molim. Naše je da iscrpimo sve što možemo, da ne dođe do većeg krvoprolića naše je da pokušamo da sačuvamo mir, ali ako neko misli da nije važno.... o tom-potom, kada donesemo odluku obavestiću vas o tome", rekao je predsednik.

 Vučić je pročitao deo transkripta sa snimka današnjeg dešavanja na KiM koji je bio uznemirujuć imajući u vidu ponašanje pripadnika tzv. kosovske policije i rekao da zna kakve su emocije kod ljudi, da ne mora niko o tome da mu govori, i da zna šta bi "ljudi najviše voleli u besu".

 "Ali moja molba za sve je da budemo dovoljno pametni i da mi budemo ti koji ćemo da donosimo odluke, a ne drugi", rekao je predsednik.

 Albanskim portalima nije važno koliko će da lažu, već da svale krivicu

 Vučić je povodom sukoba na KiM i pisanja albanskih portala istakao da njima nije važno šta će i koliko da lažu, već da se krivica za ubistvo albanskog policajca svaljuje na Beograd.

 Dakle nije bilo važno šta će sve da slažu, kako i koliko će sve da slažu, samo je bilo važno da se krivica za ubistvo albanskog policajca, svaljuje na Beograd da bi oni pokazali da su oni u pravu i da imaju svako pravo ovoga sveta da maltretiraju građane sa severa KiM, izjavio je Vučić.

 Govoreći o navodima albanskog portala da je ubijen pripadnik Levijatana Pavle Bihali, Vučić je rekao da je to učinjeno da bi se napravila veza sa Beogradom i dodao da Bihali nije ubijen, već mladić iz Kosovske Mitrovice.

 Objavljivali su i da je među ubijenima i Radomir Počuča, nije ni prišao KiM. Objavili su da u nemirima učestvuju pripadnici Obraza, reč je o notornoj laži. Pustili su informaciju da vernike i monaštvo drže kao taoce, reč je takođe o notornoj laži, izjavio je Vučić.

 Predsednik je naveo da je bilo i pisanja o napadu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koji su prema njegovim rečima, bili u skladu sa mantrom Ališe Kerns da se preko SPC prenosi oružje.

 O tome je danas lagao i Aljbin Kurti i svi drugi i primetićete jednu neverovatnu stvar, svaki normalan čovek će da osudi ubistvo i svaka normalna zemlja i svako drugi, kao što i mi činimo, ukazao je Vučić.

 Vučić je rekao da Prištinu nije interesovao pokušaj Dragiše Galjaka.

 Samo ih pitam šta bi sa Dragišom Galjakom, kako to da se i dalje ne vodi istraga za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka koji je dobio dva metka, zato što ih to ne zanima, zato što ih to ne interesuje, zato što je cela priča urađena i tom brzinom su opkolili Srbe samo da bi se pokazalo kako su u stvari Srbi ti koji su krivci, ocenio je Vučić.

 Odluke ćemo donositi pažljivo i temeljno i sa tim odlukama izaći pred narod na KiM

 Predsednik je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.

 Pozvao je međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na severu budu srpski policajci jer je to jedini način da Srbi ne budu protetarni i da ne bude više sukoba.

 "Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i da veruju u svoju državu. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, rekao je predsednik.

 Pozivam naš narod na mir i uzdržanost

Predsednik Vučić pozvao je građane na mir i uzdržanost.

"Mi pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i molimo ih da veruju svojoj državi. To je sve što ih molimo. Naše je daistrpimo sve što možemo, da ne dođe do većeg krvoprolića. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir. Kada donesemo odluku obavestićemo vas o tome", rekao je predsednik.

 Pozivam Međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština formira, da na severu KiM budu srpski policajci, da se ispune zahtevi srpskih opština, jer to je jedini način da ne budu svi Srbi proterani sa svojih ognjišta i da ne bude više sukoba.

 Rano jutros na ulazu u selo Banjska kod Leposavića, došlo je do incidenta u kome je jedan pripadnik takozvane kosovske policije preminuo, a drugi je ranjen, a za to je Kurti optužio zvanični Beograd uz tvrdnju da finansira i rukovodi napadima.
PODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Vučić kurti želi rat srbima ne mogu da trpe

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 150.022.503 посета
Тренутно на сајту: 144 посетилац(a)