Osuđeni planinari - novčana kazna zbog ulaska u prvu zonu zaštite NP Tara bez opreme, njihovo spasavanje trajalo preko 10 sati 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Osuđeni planinari - novčana kazna zbog ulaska u prvu zonu zaštite NP Tara bez opreme, njihovo spasavanje trajalo preko 10 sati
Trenutno na sajtu: 297       |       Podeli:
25.07.2023 | 0 коментар(а)



Bajina Bašta - Dvojici planinara koji su polovinom oktobra prošle godine ušli u prvu zonu zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača,



Prekršajni sud u Užicu, odeljenje u Bajinoj Bašti, izrekao je presudu i oni su osuđeni na novčanu kaznu.

- Okrivljeni U. L i I. M. odgovorni su što su na lokalitetu Topla peć boravili u prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka Tara bez odobrenja upravljača i kretali se izvan obeleženih staza bez pratnje čuvara. Okrivljena lica su postupila suprotno zakonskim odredbama zbog čega su na osnovu navedenog zakonskog propisa osuđena na novčanu kaznu, navodi se u presudi.

Inače, tada se na Tari odigrala prava drama u kojoj su dva planinara, koja su boravila neovlašteno u prvoj zoni zaštite i bez odgovarajuće opreme, evakuisana u akciji spasavanja koja je trajala preko 10 sati.

- Bez adekvatne opreme premoreni planinari, koji su se nalazili na liticama planine Zvjezde u području kanjona Drine, nisu mogli da se vrate nazad, pa su pozvali pomoć. Kada su locirana, lica su evakuisana prema jezeru Perućac i dalje čamcima. Jedan od planinara je bio lakše povređen, a konstatovan im je i tremor i ukočenost donjih ekstremiteta, kažu za RINU u NP Tara.

U akciju spasavanja je bilo uključeno 17 ljudi, među kojima su osim pripadnika GSS-a i čuvara zaštićenog područja NP Tara učestvovali i pripadnici granične policije, vatrogasci i članovi PK Tara sa čamcima, i sa pet službenih vozila.

- Locirali smo ih u predelu mesta Zvezda na Tari prema pećini Topla Peć, već je počeo da pada mrak nisu mogli više da pešače, a teren je jako strm i nepristupačan. Nisu imali kod sebe nikakvu opremu za penjanje samim tim nisu mogli ni da se vrate nazad. Zarobljenim planinarima konstatovan je tremor, to je nevoljno drhtanje celog tela, ekstremiteta ili određenih grupa mišića, usled brzog naizmeničnog grčenja. To je osećaj sličan onom kad se uplašite. Njima su se noge ukočile i bili su bespomoćni. Tara je nepredivdiva planina, a oni su se našli na jednom od najopasnijih terena - rekao je tada za RINU Milisav Mijatović, rendžer u NP Tara.

GZS/RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest bajina basta planinari presuda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.448.438 посета
Тренутно на сајту: 298 посетилац(a)