Зоран је један од ретких живих потомака Танаска Рајића, а по његовом лику урађен је споменик великом јунаку 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Зоран је један од ретких живих потомака Танаска Рајића, а по његовом лику урађен је споменик великом јунаку
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
05.03.2021 | 0 коментар(а)



Крагујевац – Један од највећих јунака у оба српска устанка против Турака био је Танаско Рајић, рођен 1754. године у срцу Шумадије у селу
Фото: РИНА

Страгари. Као Карађорђев барјактар доказао се у бојевима за Рудник и Јагодину, али Бој на Љубићу код Чачка у Другом српском устанку уписао је име овог хероја у вечност, пише РИНА.

„Кад су Турци разбили српске редове, на брду је остао само Танаско чувајући топове. Са јатаганом у једној и кубуром у другој руци са непријатељм се борио до смрти, како би сачувао топове, али није успео и живот је дао за отаџбину на Љубићу. Према причама које се деценијама преносе са колена на колено, Турци су Танаска исекли на комаде, а његову глава пренета је у манастир Вољавчу, где је сахрањена и ту и данас почива“, изјавио је за РИНУ, Драган Радичевић из села Страгари.

Фото: РИНА

Кућу у којој је овај велики српски јунак рођен одавно је урушило време, али житељи његових родних Страгара желели су да сећање на Танаска Рајића заувек живи, па му је у центру села пре неких двадесетак година постављен споменик који је излила вајарка Дринка Радовановић, а рађен је по узору на Зорана Рајића – једног од ретких живих потомака чувеног устаничког хероја.

„Танаско Рајић рођен је у бројној породици, али није био ожењен и није имао најближих сродника. У селу је остала да живи само моја породица и велика је част бити потомак тако великог јунака. Комшије кажу да је велика физичка сличност између мене и њега, па је зато вајарка по узору на мој лик радила споменик који се налази у центру села, а касније је постављен исти на кружном току у Љубићу, баш тамо где је мој чукундеда изгубио живот бранећи српске топове“, рекао је Зоран.

Пордица потомака Танаска Рајића живи јако скромно. Зоран са братом, сестром и мајком од општине је добио стан у центру села, примају малу пензију и социјалну помоћ, притом ни здрваље их не служи најбоље. Ипак, Зоран се не предаје и баш као његов чувени предак покушава да заради неки динар.

„Радио сам девет година у оближњем руднику, а кад је он затворен идем у надницу“, каже Зоран.

Бој на Љубићу најзначајнија је битка у Другом српском устанку. Танаскова јуначка погибија као да је дала снагу тадашњим српским борцима за слободу и на крају у овом боју извојевана је победа. То је подигло углед кнеза Милоша у народу и пробудило наду. У бројним списима стоји да Милош Обреновић никада није заборавио Танаска Рајића нити његов храбри чин.

О томе сведочи и једна анегдота, испричана деценијама касније када се кнез Милош, већ у позним годинама живота, спремао за пут за Чачак. Официр из пратње га је питао да ли жели у колима да лежи или седи, имајући у виду да је кнез већ био јако болестан, а Милош му је на то одговорио „Нећу ни лежати ни седети, него ћу стајати, јер сад пролазимо поред Љубића”.

 

 

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TANASKO RAJIC POTOMAK ZORAN STRAGARI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.285.158 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)