Ana Brnabić izabrana za predsednicu Narodne skupštine 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ana Brnabić izabrana za predsednicu Narodne skupštine
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
20.03.2024 | 0 коментар(а)



Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta.



Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je bilo pet poslanika.
Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.
Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.


Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.
U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.
Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.
Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu.
Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije “World Minds” koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti.
Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.
Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.
Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.
Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.
Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.
Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ANA BRNABIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.336.151 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)