Prekogranični verski turizam - nova tura „Čudni su putevi vere od Lima do Zete“ 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Prekogranični verski turizam - nova tura „Čudni su putevi vere od Lima do Zete“
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
05.07.2023 | 0 коментар(а)



Priboj - Promotivna tura na temu verskog turizma u okviru projekta Prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2012-2020



„Čudni su putevi vere od Lima do Zete” održana je krajem prethodnog meseca.
Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Srbija - Crna Gora kroz stvaranje novog prekograničnog proizvoda u sklopu verskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem prekogranične oblasti kao turističke destinacije, umrežavanjem i prenošenjem znanja i veština.

„Promo tura, koja je trajala tri dana, krenula je iz Priboja gde je posećen novootvoreni vizitorski centar u Pribojskoj banji, koji je kroz projekat izgradila Turistička organizacija Priboj. Zatim je posećen manastir svetog Nikole i nadaleko čuvena manastirska riznica iz 17.veka u Pribojskoj banji. Potom je posećen manastir Mileševa sa riznicom, zatim manastir Kumanica, a nakon prelaska granice posećena je crkva svetog Petra i Pavla u Bijlom Polju, manastir Morača i došlo se do Nikšića usput obilazeći turističke lokalitete. Drugog dana organizovan je obilazak grada Nikšića, Saborne crkve i crkve Svetog Petra u Nikšiću, poseta sedištu Eparhije budimljansko-nikšićke i Patrijaršijskom domu a održana je i pres konferencija i obilazak hodočasničkog centra. Nakon toga je upriličena poseta manastiru Ostrog i poseta planini Lukavici i crkvi Svetog Ilije.Dok se trećeg dana posetio manastir Piva, zatim manastir Svete Trojice u Pljevljima koja poseduje bogatu riznicu i gde su učesnici promo ture dočekani od strane bratstva ovih manastira” rekao je menadžer projekta Vladan Radović dodajući da nakon uspešnog završetka promo ture partneri na projektu će u saradnji sa turističkim agencijama i turoperaterima ponuditi tržištu nov turistički proizvod-ture verskog turizma.

Učesnici promo ture na Ostrog

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Srbiji Turistička organizacija Priboj kao vodeći partner na projektu i Eparhija mileševska, a u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka. Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 410,430.38 evra, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336,552.91 evra.
Kroz ovaj projekat pored izgradnje infrastrukturnih objekata: novoizgrađenog vizitorskog centra u Pribojskoj banji i adaptirane istorijske vile u Nikšiću, kreiran je odštampan Priručnik o verskom turizmu, organizovana obuka ugostiteljskih radnika, održana velika konferencija o izazovima u savremenom verskom turizmu,organizovani nastupi na Sajmovima turizma u Beogradu i Budvi, a tržištu je ponuđen i nov turistički proizvod u ovom prekograničnom području-organizovanje verskh tura. Projekat je uspešno završen 30.06.2023.godine

Ovo je još jedan u nizu uspešnih projekata Turističke organizacije Priboj i lokalne samouprave na programima Prekogranične saradnje a sve u cilju razvoja turizma opštine Priboj.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti priboj tura vera niksic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.316.563 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)