Горњи Милановац се прикључио пројекту „Зелена Србија” 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Горњи Милановац се прикључио пројекту „Зелена Србија”
Trenutno na sajtu: 476       |       Podeli:
21.12.2022 | 0 коментар(а)



Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са компанијом

а уз подршку Општине Горњи Милановац реализовао је кампању „Зелена Србија” у Спомен-парку Брдо мира у Горњем Милановцу, наведено је у саопштењу Директората.

Овај споменички коомплекс простире се на око 4,5 хектара површине на којој је засађено више од 3000 стабала различитог дрвећа и украсног шибља.
Стабла су засадили горњомилановачки средњошколци у периоду од 1961. до 1966. године, а посвећен је црвеноармејцима и партизанима палим у борбама за ослобођење Горњег Милановца и Чачка.

Кампањом „Зелена Србија" чији је циљ заштита животне средине и подизање свести грађана о значају пошумљавања и озелењавања, обновљен је део биљног фонда спомен-комплекса и том приликом засађене су саднице брезе, храста, липе, кугласте каталпе, пирамидалног граба и сорбуса.

Садњи су присуствовали Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац, Бранко Брајић, заменик директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и Ивана Адамовић испред Канцеларије за заштиту животне средине Горњег Милановца, наведено је у саопштењу.

Председник Скупштине општине Горњи Милановац Лазар Николић навео је да Горњи Милановац заиста ради на очувању животне средине и да је целокупан комплекс Спомен-парк Брдо мира у којем се садња реализовала недавно обновљен.
„Једина смо општина без дивљих депонија, град је гасификован још пре двадесет година, недавно је почела са радом котларница на биомасу и симболично, овом акцијом коју смо организовали заједно са Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије подижемо еколошку свест грађана", истакао је Николић.

Додао је да сматра да су овакве активности веома значајне, посебно у глобалној ситуацији где је Зелена агенда кључан искорак у борби против климатских промена.
„У наредној години очекујемо наставак оваквих кампања, првенствено бих похвалио службе у општинској управи које су урадиле добре пројекте, на време, чиме смо стекли услов за добијање новца за њихову реализацију", навео је Николић.

Помоћник директора Директоријата за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић приликом садње нагласио је да је здрава и чиста околина заједничка обавеза свих.
„Задовољство ми је што смо данас у скопу пројекта "Зелена Србија" у Горњем Милановцу. Кампању спроводимо већ трећу годину и обишли смо око 25 градова у Србији. Иако Горњи Милановац обилује зеленилом, верујем да ће ове саднице симболично допринети лепшој околини и чистијем ваздуху. Милановац је познат по својим привредним активностима, тим пре су акције које се односе на заштиту животне средине и обезбеђивање чистијег ваздуха још значајније", наводи Брајић.

СРБАТОМ настоји да пројектом "Зелена Србија" унапреди квалитет животне средине и да утиче на здравље људи озелењавањем и пошумљавањем, који су примарни фактор за бољи квалитет окружења. Горњи Милановац је 26. општина по реду која се одазвала овој акцији, наведено је у саопштењу.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.465.694 посета
Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)