Милићевићи из Лисе зачетници сеоског туризма у бившој Југославији (ВИДЕО) 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Милићевићи из Лисе зачетници сеоског туризма у бившој Југославији (ВИДЕО)
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
24.09.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - Зачетници сеоског туризма у бившој Југославији и Европи су Милићевићи из села Лиса.

Од маја 1977. године, врата њиховог дома отворили су гостима и до дана данас, та врата нису затворили.
„Та времена су била најлепша, када смо почињали да радимо, из Новог Сада, Београда и целе бивше Југославије људи су долазили, волели да се друже и да се упознају са сеоским пословима и свакодневницом на селу. Већина ни тада није знала, док није дошла на село, код нас, како се музу краве, како се беру малине и спрема сарма. То су била најлепша времена” , каже Милена Милићевић из ивањичког села Лиса.
Оно што се није променило до данашњих дана јесте најразноврснији избор домаће хране. Сир, кајмак, месо и поврће, све се то производи у домаћинству Милићевић па је гостима на располагању права српска традиционална кухиња.

„Увек смо били за договор са гостима шта би за доручак, ручак, вечеру и верујете никада се у животу нико није жалио. Навикла сам их да барем једно јело увек буде изненађење као и десерт”, каже Милена.
Долазили су тада гости из Италије и Швајцарске, присећа се домаћин Илија.
„Било их је са свих страна света, неки се овде упознају и толико се вежу да наредне госдине сви скупа поново долазе. Права је атракција била када је једне године Немица желела да научи да пече прасе, а Енглезе нисмо могли да истерамо из малина, више су они обрали те сезоне, него да смо ангажовали сезонске раднике”, каже Илија.

Пољопривредна производња и сеоски туризам су добитна комбинација, јер гост на првом месту бира здраву храну.
Најбоља реклама крајем 70 - тих година прошлог века били су задовољни гости. Данас, у ери дигитализације, све је много лакше.
„Последњих година, све је више Италијана, Немаца и Бугара. Радо долазе да се упознају са нашом културом. Ипак са друге стране, то није довољно. Неопходно је прилагодити се савременом начину живота и уклопити село, а верујем да је то могуће”, каже Небојша Милићевић.

Небојша Милићевић

„Размишљам да изградимо базен за почетак и дечју играоницу јер на селу мораш да створиш све услове како би гост уместо мора изабрао село. Верујем да ћемо успети, уз помоћ локалне самоуправе, државе или кредита”, додаје Небојша.
Милићевићи из ивањичког села Лиса сматрају се зачетницима сеоског туризма, не само у Србији, већ и у Европи, о чему сведоче и писани документи. Спој традиције и савременог начина живота једини је начин да туризам на селу има перспективу, поручују Милићевићи.

ГЗС





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.333.191 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)