Vujetinčanke se ponose kraljevskom hranom i njihovom rukom uređenim seoskim Domom kulture 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vujetinčanke se ponose kraljevskom hranom i njihovom rukom uređenim seoskim Domom kulture
Trenutno na sajtu: 403       |       Podeli:
15.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Slikom kroz zapadnu Srbiju idemo u čačansko selo Vujetince u kome su se žene tog sela



okupile da u svoje mesto vrate život i da mlađim generacijama pokažu kroz zanate, hranu, stare običaje, pa i zašto ne muziku, te kako se nekad žovelo.

Bungur, kraljevsko jelo naših kraljeva i vojske na Solunskom frontu, foto: 4N Studio

„Okupile smo se ovde u Vujetincima da oživimo selo, sredimo i uredomo Dom kulture, a sve u cilju da se vratimo tradiciji, da nam selo oživi i da mlađe generacije naučimo starim zanatim i starim jelima”, rekla je Vera Dragoljević, predsednica Udruženja Vujetinčanke.

Vera Dragoljević, predsednica Udruženja Vujetinčanke, foto: 4N Studio

A jedno od starih jela, koga zovu kraljevskim je bungur, njega su prema pričama starijih jeli vojska i kraljevi

„Ovo starinsko jelo se najčešće pripremalo ovde u vujetincima, kuva se dugo, nekih od četiri do pet sati. Pravi se od pšenice, koja se pre kuvanja izlomka na jedan poseban način, žrvanj je mašina, kojom se pšenica izlomi da bi se kuvala na povaj način. Žrvanj je inače umesto mlina ili vodenice, to su starije žene nekada obavezno imale u svojim domaćinstvima. Ovo jelo su nekada nakčešće jeli bogataši, kraljevski ljudi, odnosno kraljevi, naša vojska na Solunskom frontu. U bungur ide najpre beli mrs, sušeno meso, slaninica i slično”, pojasnila je Vera Momčilović kuvarica bungura u Vujetincima.

Vera Momčilović kuvarica bungura u Vujetincima, foto: 4N Studio

Svakako da bi se žene u Vujetincima udružle I osnovale udruženje, svesrdno je podržao Centar za negovanje tradicije grada Čačka.

Miljana Bežanić, ispred Centar za negovanje tradicije, foto: 4N Studio 

„Centar za negovanje tradicije je po ko zna koji put ove godine već podržao Udruženje žena, odnosno podržao udruženja meštanki iz naših sela na teritoriji grada Čačka. Naravno, tu nam podršku pruža grad Čačak, naravno bez grada mi kao pojedincui ne bi smo mogli ovako mnogo da uradimo. Naš zadat je bio da pred ove raznovrsne trpeze obogatimo program kulturno umetničkim društvima i da dovedemo decu da budu naši učesnici programa”, pojasnila je Miljana Bežanić, ispred Centar za negovanje tradicije.

GZS

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vujetinci bungur centar za negovanje tradicije miljana bezanic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.382.722 посета
Тренутно на сајту: 404 посетилац(a)