Da li zakon štiti sitne lopove 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Da li zakon štiti sitne lopove
Trenutno na sajtu: 459       |       Podeli:
26.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Kada je sitna kradja izvršena na štetu private imovine i ne prelazi pet hiljada dinara,



lopovi mogu biti krivično gonjeni, a oštećeni mogu podneti privatnu krivičnu tužbu i zastupati je pred sudom. Medjutim, trgovci to najčešće ne čine, jer im se zbog visine sudskih troškova i trajanja procesa to ne isplati.
Od malina, pršute, ovaca, cveća do skupocenih pića , slatkiša i cigareta, sve se krade, a ukoliko iznos ukradenih stvari ne prelazi pet hiljada dinara, pravdu morate potražiti sami, odnosno po privatnoj krivičnoj tužbi.
Neretko se dešava da sitni lopovi ušetaju u butike , obuku se od glave do pete strogo vodeći računa da iznos ne predje pet hiljada i jednostavno izadju u ukradenoj garderobi.
Nedavno se desio slučaj da je devojka ušla u jedan objekat, isprobala patike , izabrala koje će i jednostavno išetala sa njima.
Na benzinskim pumpama prodavci muku muče, jer ima onih koji natoče goriva za četiri hiljade dinara i jednostavno odu, kažu tuži me i nikom ništa... To su samo neki od slučajeva koji se dešavaju u gradu na Moravi,a ima ih po čitavoj Srbiji.


Ukoliko ste oštećeni za iznos ispod pet hiljada dinara, možete sami pokrenuti postupak i na vama je teret dokazivanja , odnosno preuzimate ulogu javnog tužioca, kaže Lazar Petrović, advokat iz Čačka.

Ukoliko se odlučite da potražite pravdu, moraćete da se naoružate ne samo znanjem iz oblasti prava, već i strpljenjem jer se može odužiti i po nekoliko godina. Prema rečima Petrovića, može se desiti i da ne dokažete da ste pokradeni, a u tom slučaju snosićete i sudske troškove .
Iako imate snimak sa sigzurnosnih kamera, imajte u vidu da vam oni neće poslužiti kao dokaz ukoliko nisu pribavljeni na zakonom propisani način, podseća Petrović.

 

 Prilog emitovan u DZS možete pogledati u videu

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LAZAR PETROVIC ADVOKAT CACAK SUDJENJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.241.073 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)