Грађани Косјерића данима дишу уз шалове и маске: Овако се боре са великим загађењем ваздуха 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Грађани Косјерића данима дишу уз шалове и маске: Овако се боре са великим загађењем ваздуха
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
18.12.2019 | 0 коментар(а)



Косјерић – Грађани поједних градова у Србији данима дишу загађен ваздух. По мерењима Агенције за заштиту животне средине квалитет ваздуха



у Косјерићу оцењен је као јако загађен. Највећа концентрација пм 10 честица у овој општини измерена је пре два дана и износила је 555 микрограма по кубном метру и то је највеће аерозагађење од 2015 године, од када постоји мерна станица у том месту.

“То је преко десет пута већа концентрација од дозвољеног нивоа, то вече није могло да се изађе напоље колико је ваздух био загађен. Савет свима је да не излазе толико често напоље, да више бораве у затвореном простору, јер је ту штетних честица неупоредиво мање. А уколико се излази напоље да се стави маска”, изјавио је Илија Вукадиновић, педијатар и председник Еколошког покрета у Косјерићу за РИНУ.

Загађен ваздух мештани су осетили на својој кожи, а Драгана Ђорђевић се од штетених честица штити шалом.

“Колико год да се заштитим добро је. Тешко се дише и осећа се неки чудан мирис, као да нешто смрди”, рекла је Драгана.

Сви су уплашени и забринути због најновијих података о аерозагадјењу за које сматрају да има више узрочника.

“Не можемо са сигурношћу да тврдимо ко је загађивач. Знамо да ваздух није чист, да има индустријских загађења, али их има и од стране инвидуалних ложишта. Сви смо загађени, а у којој мери то ћемо утврдити након стручних анализа”, истакао је председник општине Косјерић, Жарко Ђокић.

 

У локалној самоуправи истичу да су на састанку надлежних служби разматране могућности како да се тај проблем превазиђе.

“Општина Косјерић у сарадњи са Канцеларијом за управљање јавним улагањима направила је пројектну документацију где ће се градска топлана пребацити на дрвну сечку, јер тренутни енергент који се користи је мазут. Надамо се да ће се на тај начин смањити загађење ваздуха”, нагласио је Ђокић.

Због високог степена загађености ваздуха најугроженији су старији мештани Косјерића и деца, међутим сви се надају да ће ускоро – поново продисати пуним плућима!

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.772.397 посета
Тренутно на сајту: 473 посетилац(a)