Почела берба јабуке а откупа још увек нема. Где ће завршити јабуке из срца Шумадије? 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Почела берба јабуке а откупа још увек нема. Где ће завршити јабуке из срца Шумадије?
Trenutno na sajtu: 303       |       Podeli:
20.09.2018 | 0 коментар(а)



Топола – На територији општине Топола око 45 одсто укупних засада је под јабуком. Због низа позитивних особина засади под овом воћном

врстом доминирају. Ових дана је почела и берба а према речима произвођача квалитет плодова није као претходних година.  Разлог лошијег квалитета је град који је захватио неколико пута села око Тополе и том приликом оштетио и засаде јабуке.

„Град и обилне кише су у великој мери оштетиле јабуку, има парцела где је јабука сачувана али и где је уништена тотално. У мојим засадима на површини од пет хектара јабука је страдала око 80 одсто. Прве класе ћу имати око 40 тона и надам се да ће то Руси узети, остало ако успемо нешто да продамо као другу класу ако не завршиће као падалица у џаку. Сорте су Златни Делишес, Ајдаред и Грени смит“, рекао је за ТопПрес Дејан Станковић из села Винча.

Већина домаћина плодове складишти у хладњаче, надајући се да ће откуп и извоз на Руско тржиште почети.

„Јабуку гајим више од 20 година,  два хектара. Сорте Златни Делишес, Ајдаред, Грени Смит. Годинама већ пада цена, са неких 65 динара колико је била цена за Грени Смит пала је на 35 да би сада дошли у ситуацију да нема откупа. Принуђени смо да складиштимо у хладњачу ко је има, а ко је нема не знам шта ће да ради. Падалице су 4-6 динара по килограму то је стварно смешна цена“, наводи један од узгајивача јабуке из Винче.

Он додаје да је очекивао принос од 50 тона по хектару али да је у великој мери оштећен плод због града.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.211.940 посета
Тренутно на сајту: 303 посетилац(a)