Regionalni čelendž fond - finansijsku podršku dobile i škole u Užicu i Svilajncu 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Regionalni čelendž fond - finansijsku podršku dobile i škole u Užicu i Svilajncu
Trenutno na sajtu: 460       |       Podeli:
11.04.2024 | 0 коментар(а)



Jedanaest novih projekata stručnog obrazovanja i obuke iz Srbije danas je dobilo pismo o nameri finansijske podrške u trećem pozivu



Regionalnog čelendž fonda u iznosu od 4,7 miliona evra za kupovinu savremene školske opreme i adaptaciju i opremanje radionica.
Među dobitnicima trećeg poziva Regionalnog čelendž fonda su Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara, Ugostiteljsko-turistička škola iz Čajetine, Srednja škola „Svilajnac" i Tehnička škola Užice.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić istakla je da je na konkursu učestvovalo 45 škola.

„Regionalni čelendž fond je snažna podrška obrazovanju i svim mladima u sistemu dualnog obrazovanja, srednjeg, ali i visokog obrazovanja", rekla je Grujić zahvalivši se nemačkoj i švajcarskoj Vladi na podršci u realizaciji projekta.

Kako je navela, projekat je važan kako mladi ne bi imali samo teoretska već i praktična znanja.

„Mi otvaramo vrata kompanija i dajemo im mogućnost da uče na savremenim mašinama u trening centrima", istakla je Grujić.

Direktorka Poslovne akademije PKS i rukovoditeljka Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Mirjana Kovačević navela je da je cilj projekta jačanje saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

„Raduju nas uspešni rezultati nakon tri javna poziva. Kada je Srbija u pitanju, imali smo 27 projekata sa više od 130 partnerskih preduzeća, i to ne samo na nivou srednjeg stručnog obrazovanja već i u obrazovanju odraslih", kazala je Kovačević.

Više od 70 kompanija koje su se uključile u projekat, prema njenim rečima, pripadaju sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Kompanije dolaze iz sektora važnih za srpsku privredu, kao što su mašinska industrija, obrada metala, poljoprivreda, ugostiteljstvo, informacione tehnologije", rekla je Kovačević.

Ambasadorka Nemačke Anka Konrad izrazila je zadovoljstvo što je Nemačka u prilici da podrži Srbiju u investiranju u stručno obrazovanje i obuku.

„Naša zajednička inicijativa bavi se važnom sponom između škola i kompanija - usklađivanjem ponuda škole sa potrebama kompanija, što je moguće samo ako se škole i kompanije dogovore oko sadržaja obuke", poručila je Konrad.

Ona je naglasila da je prošlog meseca Medicinskom fakultetu u Novom Sadu uručena savremena tehnologija za obuku studenata u iznosu blizu 200.000 evra.

„To je bilo moguće kroz saradnju sa kompanijama Hemofarm, Carnomed i Mihajlović Analytics i to je važan doprinos snabdevanju Srbije lekovima i jačanju kapaciteta u oblasti istraživanja i inovacija", zaključila je ambasadorka.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid naveo je da u Švajcarskoj 70 odsto mladih bira ovakav obrazovni put.

„To je jedan od ključnih konkurentnosti naše privrede", istakao je Šmid.

Očekuje se da Regionalni čelendž fond na jesen otvori novi poziv za grantove na koji će biti pozvane sve institucije stručnog obrazovanja u Srbiji u partnerstvu sa kompanijama.

Regionalni čelendž fond pospešuje relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu obrazovnih ustanova, koje tesno sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja, a kroz proces javnog nadmetanja.

GZS/Tanjug

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


skole srbija vesti

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.631.479 посета
Тренутно на сајту: 461 посетилац(a)