Преко једне милијарде динара за пројекте у Овчарско-кабларској клусури 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Преко једне милијарде динара за пројекте у Овчарско-кабларској клусури
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
23.12.2022 | 0 коментар(а)



Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је министарство на чијем је челу издвојило 1,4 милијарде

динара за пројекте у Овчарско-кабларској клисури и Југозападној Србији.


Након свечане седнице две радне групе за уређење и развој Овцарско- Кабларске Клисуре и Југозападне Србије, Весић је рекао Танјугу да ће конкурс бити отворен већ у јануару и све локалне самоуправе, а има их девет, могу да се јаве, да ће бити изабрани најбољи пројекти и да ће се они реализовати. „То су наизглед мали пројекти, али су значајни за људе који живе на том подручју. Нису тако велики као ауто-путеви или пруге, али смо сматрали да је веома значајно да се одвоји новац и за такве пројекте”, рекао је министар.

Он наглшсава да су покренуте две радне групе – једна за развој Овчарско-кабларске клисуре, коју води помоћница министра Тања Поповић, а друга за програм интегралног развоја југозападне Србије, коју води државни секретар Драган Стевановић. У радним групана учествују представници девет локалних самоуправа: Чачка, Краљева, Лесковца, Прокупља, Куршумлије, Лебана, Медвеђе, Бојника и Лучана.

Весић каже да ће заједно са локалним самоуправама дефинисати који ће се пројекти радити у 2023., а онда ћемо, додаје, наставити да радимо и наредних година и сигурни смо да ће се тај пројекат ширити и да ће му се прикључити и друге локалне самоуправе. Што се тиче саме Овчарско-кабларске клисуре, набраја Весић, ту су пројекти измуљавања и ремедијације језера Међувршје, затим сјајан стакленик-видиковац на Каблару који ће бити атракција и који ће привући велики број људи, а ту ће бити и први еколошки катамаран. „У Радан планини смо урадили пут који је повезао три бање, Ђавољу варош и Царичин град. И на тај начин смо доста допринели да постане атрактиван тај крај Србије. Биће и других пројеката”, поручује Весић.

Подсећа да је политика председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић равномеран развој Србије, саобраћајно повезивање Србије и омогућавање људима да остану ту где јесу и да могу да пристојно да живе од свог рада. “То не можемо ако не улажемо у Србију”, закључио је Весић. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић каже да су пре две и по године, уз велику подршку председника Вучића и премијерке Ане Брнабић, кренули у грандиозни и за њих посебно важан пројекат проширења заштићеног подручја у Овчарско-кабларској клисури на 5.000 хектара.

У том обухвату није само Чачак, додаје, већ и општине Лучани и Пожега, али и цео Моравички округ. „После 32 године пустили смо у рад железничку станицу у Овчар бањи. Урадили смо паркинг као и амфитеатар у самој Овчар бањи, велики део приступне саобраћајнице од 10 км до врху Каблара. Радимо пројектно-техничку документацију за видиковац на Каблару. 80 милиона динара је већ опредељено, и надамо се да ће Енергопројект ускоро завршити документацију да кренемо са изградњом тог фантастичног пројекта, који ће бити на понос целе Србије”, наводи градоначелник Чачка.

Он је навео да је највећи пројекат који их очекује измуљавање језера Међувршјем које раде заједно са Владом Републике Мађарске. Градоначелник Чачка очекује да ће следеће године кренути са измуљавањем као и изградњу РХ центра у Овчар бањи која ће бити при Општој болници Чачак. Тодоровић истиче да на само осам километара од петље Паковраћа и ауто-пута Милош велики налази се заштићено подручје Овчарско-кабларске клисуре са 11 средњевековних манастира, од којих се у 10 врши служба. “Имамо са чим да изађемо пред туристе, не само домаће, већ и из Европе и света. Убеђен сам да ће у наредним годинама, то постати највећи и најлепши бисер српског туризма”, поручује Тодоровић.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.440.561 посета
Тренутно на сајту: 328 посетилац(a)