условима, каже за РИНУ др Александар Лепосавић, водећи српски стручњак за ову воћну врсту. До ових сазнања, наш стручњак је дошао у директној комуникацији са председником светске организације произвођача и прерађивача малине (IRO), Антонијом Домингезом из Чилеа и Мариом Гарсесом из компаније „Комфрут” која је у тој држави између Анда и Пацифика без премца по извозу смрзнутог воћа.
„Високе температуре праћене ниском влажношћу ваздуха овог лета, Чиле је земља јужне хемисфере, са каквом се Чилеанци до сада нису сусретали изазивају нагло скраћење периода бербе и смањују принос малине али и другог воћа. То представља посебан проблем произвођачима који немају довољно воде за заливање”, казао је др Лепосавић за агенцију РИНА.

др Александар Лепосавић у Чилеу, фото: Приватна архива
Берба првог рода најзаступљеније сорте у овој земљи, сорте херитиџ, веома кратко је трајала и убрано је сасвим мало плодова. То је проузроковало раст цена сировине за 30 процената по килограму.
„Берба друге по заступљености, сорте микер је такође кратко трајала, због чега је и цена у набавци килограма ове сорте код произвођача била виша за 35 процената.
Тренутно је у овој латиноамеричкој земљи сезона цветања и припреме за други род сорте херитиџ, али ако овакви временски услови потрају, у Чилеу ће се и ове године наставити тенденција пада производње уз истовремени раст цена на тржишту.
Чиле је, заједно са Србијом, последњих деценија међу највећим произвођачима и извозницима малина у свету.
РИНА / ГЗС