Ђорђевић: Социјалне карте – велики корак напред 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Ђорђевић: Социјалне карте – велики корак напред
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
06.11.2017 | 0 коментар(а)



Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже за РТС да би увођење

социјалних карата био велики и квалитативни искорак напред, јер би допринеле праведнијој расподели помоћи и спречавању било каквог вида злоупотреба.

Зоран Ђорђевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је направљен план за израду социјалних карата, као и да ће се заједно са министарством и владина канцеларија укључити у тај пројекат.

"Мислим да ће то бити велики и квалитативни искорак напред, јер ће наши грађани и грађанке добити праведнију расподелу онога што држава њима жели да да и што сада може да им да", навео је Ђорђевић.

Додао је да је идеја да држава своју помоћ даје првенствено на праведнији начин, а друго да смањи било какав вид злоупотребе.

"Највећа предност израде социјалних карата је да ће убудуће наши грађани по аутоматизму да добијају социјалну помоћ, држава жели да буде друштвено одговорна, да препозна оног коме треба да да и да он добије социјалну помоћ и да нема потребе за администрацијом и чекањем у редовима, већ да наши грађани по аутоматизму то добију", објаснио је Ђорђевић.

Посетио је да данас почиње исплата једнократне помоћи у износу од 5.000 динара за 1.750.000 пензионера, као и да је држава за то издвојила 8,8 милијарди динара.

"Пензионери могу да очекују да данас почнемо са исплатом једнократне помоћи од 5.000 динара. Та помоћ ће бити исплаћена данас онима који примају преко текућих рачуна, а у наредних два до три дана за све остале који примају на кућну адресу, а њих је око 415.000", истакао је министар.

Нагласио је да штрајк у неким поштама у Србији неће утицати на добијање помоћи.

"За нас су пензионери приоритет у овом тренутку и њима ће бити загарантовано да ће исплата бити у наредних неколико дана, а онима који примају преко текућих рачуна нема никаквих дилема да ће бити данас. Сви могу да очекују да до краја недеље имају ову једнократну помоћ", указао је Ђорђевић.

Говорећи о штрајку у неким поштама у Србији, министар каже да очекује да после састанка штрајкача са министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем добије прецизније податке о захтевима, као и да се нада да ће се брзо решити проблем.

"Очекујемо да после тог разговора имамо више детаља о томе шта су њихови захтеви, свакако уколико има потребе Агенција за мирно решавање спорова ће се укључити у то и надам се да ће врло брзо бити решено на обострану корист свих, јер пошта је веома битан сегмент у нашем друштву и мислим да треба да видимо шта су захтеви, а држава ће да ради на томе да сви буду задовољни и да сви наставе са својим послом", навео је Ђорђевић.

Препорука да и други градови уведу сениор-картице

Као још један од видова помоћи пензионерима, министар је навео увођење сениор-картица у Београду и додао да је препорука и другим локалним самоуправама да то учине.

"Јесте препорука лакалним самуоправама с обзиром на то да видимо велико интересовање у Београду за тим картицама. Градоначелник је на презентацији рекао шта од њих очекује, наравно ту нећемо да станемо. Пензионери који желе да дођу до сениор-картица то могу да добију на два начина или да аплицирају директно у граду или да, уколико имају било каквих проблема и питања, да позову преко телефона", рекао је министар.

Указао је да је то врло брз и ефикасан начин да пензионери дођу до неких попуста које је град Београд спремио за њих, односно приватници и друштвено одговорне фирме које желе да помогну.

"Ми ћемо свакако у наредној години видети да тај приступ помоћи пензионерима проширимо на друге делове Србије. У овом тренутку знамо да су Нови Сад и Ниш од великих градова заинтересовани. Ми позивамо и остале локалне самоуправе да крену овим путем и у случају да имају било каквих питања, ако им треба био каква помоћ – Министарство рада је ту", истакао је Ђорђевић.

Када је реч о подстицању запошљавања, министар је указао да постоји неколико битних ствари које треба урадити.

"Прво желимо да имамо стратегију, да видимо када је образовање у питању шта је то и у којим деловима наше земље треба да развијамо који вид образовања. Такође, имамо сада у неким деловима недостатак радне снаге, желимо да видимо оно што смо радили са ИТ стручњацима и у неким другима секторима, да применимо и да радимо преквалификацију како би надоместили тај недостатак радне снаге", објаснио је Ђорђевић.

Када су у питању повластице, министар наглашава да је неопходно да оне буду неутралне по буџет "да не би угрозили оно што сада радимо, а то је да имамо овај вишак и да то распоредимо нашим грађанима и да немамо проблем да сутра морамо да се задужујемо".

"Свакако нећемо да гледамо само једну страну, ми желимо да видимо и послодавце и да њима изађемо у сурет, јер је врло важно да и наша привреда добије замајац", закључио је Ђорђевић.

Извор: РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.886.071 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)