У Ваљеву откривена највећа пећинска гробница у Европи 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
У Ваљеву откривена највећа пећинска гробница у Европи
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
12.10.2022 | 0 коментар(а)



Ваљево - Археолози из Завода за заштиту споменика културе Ваљево и Истраживачке станице Петница,

у сарадњи са спелеолозима Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда” из Ваљева, открили су највећу позноантичку пећинску колективну гробницу у Европи, у до сада непознатој дворани у Петничкој пећини, речено је за Тањуг у Петници.

До овог открића дошло је након вишемесечне суше и знатног пада нивоа воде у подземном Аждајином језеру, који је омогућио приступ деловима пећине који до сада нису били истраживани и кроз које протиче подземни ток реке Бање, објаснио је Владимир Пецикоза, археолог у Петници.

У Ваљевбу откривена највећа гробница у Европи, Фото: Принтскрин, Танјуг

„Након укључивања Завода за заштиту споменика културе Ваљево, одрадили смо археолошка истраживања унутар пећине и тамо смо открили за сада највећу пећинску античку гробницу у Европи”, казао је Пецикоза.

Осим на Блиском Истоку и у Израелу, када је реч о том периоду, не постоје сличне паралеле са оним што је пронађено у Ваљеву, каже за Тањуг археолог у Заводу за заштиту споменика културе Ваљево Радивоје Арсић.

„Осим посуда које су пронађене са скелетним остацима, скоро смо сигурни да они потичу из периода позне Антике, односно периода од IV до VI века. Урадићемо анализе како бисмо то потврдили, јер може да дође до неке омашке. Очекујемо да када стигну резултати анализе, имаћемо потпуно прецизне податке о старости те гробнице„, истиче Арсић.

Пронађени су скелетни остаци више од 20 особа различитог узраста, од деце до одраслих, а утврђено је и да њихова тела нису укопавана, већ су остављена на стеновитој површини пећинског канала.

Владимир Пецикоза, археолог у Петници каже да је до овог открића мислио да је Петница једно од најистраженијих тачака у Европи, али, како истиче, очигледно је овај налаз показао да она има још скривених тајни.

„На нама и на новим генерацијама је да те тајне тек откривамо. Ово истраживање је од посебног значаја зато што је окупило све релевантне истраживачке институције у Ваљеву, то је с једне стране, а са друге, оно што је најважније то је да су наш град и Петница показали изузетан истраживачки потенцијал и оно што је сасвим сигурно је да је тај потенцијал пун изненађења и да га треба гајити и неговати како у Ваљеву, тако и у Петници”, поручио је Пецикоза.

Археолози за Тањуг објашњавају да такав вид сахрањивања у доба позне антике, са великим бројем скелета који су похрањени дубоко унутар пећине, до сада није био познат на тлу Европе, што откриће у Петници чини, како наглашавају, јединственим и значајним археолошким открићем.

Град Ваљево помогао је да се ова фаза истраживања изведе, а очекује се да ће се у даља испитивања пећине укључити и међународне организације.

Археолози напомињу да у дубљим нивоима подземног језера Петничке пећине постоји још дворана, за које се претпоставља да датирају из још старијих епоха, са, како кажу „ко зна колико тајни” и сматрају да би у близини пећине требало да постоји и неоткривено насеље, у којем су живели људи чији су скелети пронађени.


ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VALJEVO PETNICA VIZANTIJA GROBNICA PECINA ARHEOLOGIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.144.940 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)