Запажено излагање др Александра Лепосавића у Кијеву 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Запажено излагање др Александра Лепосавића у Кијеву
Trenutno na sajtu: 500       |       Podeli:
30.05.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - У организацији украјинске Асоцијације за хортикултуру, у Кијеву је 21. и 22. маја
Др Александар Лепосавић говори на панел дискусији у Кијеву, фото: РИНА

одржана 10. међународна конференција о производњи и промету јагодастог воћа под називом „Berries of Ukraine-2019: Frozen Produce & Fresh Market”. Поред организатора, активно учешће на овом скупу узеле су све значајније украјинске организације које се баве производњом, прерадом и прометом јагодастог воћа. Такође, учешће су узеле и фирме и организације из окружења ове бивше совјетске републике, пре свега Грузије и Молдавије, али и Италије и Шведске.

Украјина, која у циљу равномернијег регионалног развоја својих области последњих година улаже велика средстава у пољопривредну производњу и у томе има значајну подршку фондова из Европе и света, велики значај придаје производњи јагодастог воћа. Због тога су организатори поред домаћих, позвали и експерте из различитих области агробизниса из светске организације за храну и пољопривреду (FAO), међународне мреже медија за воће из Велике Британије (Fruitnet Media International), Института за воћарство из Србије, Биотехничког центра из Црне Горе, менаџере продаје из Пољске, Босне и Херцеговине и многе друге. 

Више стотина учесника и излагача су током конференције имали прилику да чују да је ранијих година украјинска производња малине достизала и до 30 хиљада тона али да је у прошле две године, због добро познатих разлога, производња значајно пала и да су украјински произвођачи масовно запоставили своје засаде због чега се у овој земљи очекује мали род. Такође, учесници скупа су добили информације да је производња високожбунасте боровнице у овој земљи у успону, да украјинске малине имају бољи укус али лошију цену од пољских на светском тржишту и да је ниска цена коју постижу произвођачи, поред осталих разлога, последица пасивног маркетинга и тражења такозваних „лаких путева” продаје. Неки од закључака прегледа стања производње у Украјини били су да би малина и друго воће имали стабилан тренд производње потребно је непрестано инвестирати у производњу и људе, као и то да је једнако важно константно улагати у квалитет добијених производа и маркетинг.

Запуштени малињак у Украјини, фото: РИНА

По позиву организатора, а по програму Светске организације за храну и пољопривреду (FAO), у оквиру панел дискусије на овом скупу на тему изналажење решења проблема ниских цена смрзнуте малине на светском тржишту, говорио је др Александар Лепосавић, један од наших најпознатијих стручњака у области производње јагодастог воћа. Андреј Јармак, консултант ФАО-а, дајући реч нашем стручњаку, представио га је као човека који долази из земље која производи највеће количине квалитетне малине у свету, али која се као и остале суочава са ниским ценама плодова које дестимулишу произвођаче. Говорећи на ту тему, др Лепосавић је истакао да су временски услови ове године у Србији веома неповољни за производњу, да се очекује пад производње и да малинари са неизвесношћу ишчекују почетак бербе. Као предлог мера за свеукупну стабилизацију ситуације у производњи малине, наш стручњак је рекао да решења треба тражити у унапређењу квалитета и безбедности производа, стриктном поштовању прописаних стандарда квалитета и, на крају, највећи напор треба учинити на поспешивању маркетиншких активности и подизању нивоа знања потрошача о позитивном утицају на здравље конзумената.

Током конференције сазнало се и да су произвођачи воћа у Пољској претрпели огромне штете услед екстремног мраза током прве половине маја који је у великом проценту оштетио засаде малине, јагоде, трешње и другог воћа што ће проузроковати велики пад производње. Такође, представници малинара из ове земље истакли су да им велики проблем и лимитирајући фактор представља недостатак радне снаге за бербу.

Др Лепосавић са представницима ФАО, ЦГ и БиХ у Кијеву на конференцији, фото: РИНА

Конференција у Кијеву послужила је и за организацију састанка представниика ФАО, Андреја Јармака и Лисе Паглиети из Италије, као и представником ове организације из Црне Горе, Бенјамина Торића са др Лепосавићем и представницима из Црне Горе, Дејаном Зејаком и Босне и Херцеговине, Аднаном Хоџићем. Тема састанка се односила на могућност формирања међунационалног савета за јагодасто воће а као модел за функционисање овог тела послужила су излагања др Александра Лепосавића саопштена на скуповима у Србији и Црној Гори. Мисија Савета би била истраживање и развој а све у циљу дугорочне одрживости производње и промета јагодастог воћа. Поред представника ФАО-а, интересовање и жељу за подршку овом телу исказале су и неке невладине организације које делују на простору ове три републике.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


UKRAJINA KIJEV KONFERENCIJA MALINE LEPOSAVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.490.163 посета
Тренутно на сајту: 501 посетилац(a)