Воћари у неизвесности: Јабуку у Србији чекају тешки дани 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Воћари у неизвесности: Јабуку у Србији чекају тешки дани
Trenutno na sajtu: 345       |       Podeli:
09.04.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Воћаре из чачанског краја погодила је драстично ниска откупна цена јабуке на тржишту. Прва класа се
Фото: РИНА

продаје по 24 динара по килограму, накупци за другу класу узимају за највише 15 динара, док за прерађивачку индустрију килограм јабука кошта само четири динара. Велика количина овог воћа остала је и у хладњачама, јер воћари немају коме да је продају.

Војкан Томић из Миоковаца рекао је за агенцију РИНА још увек није успео да прода прошлогодишњи принос јабука због јако ниске откупне цене.

,,Упркос томе што нас је прошле године уништио град и што је јабука је била градобитна, приноси су били пет вагона по хектару. Имам још 22 вагона која продајем по 15 динара, а оно што ту не продам завршиће у индустрији за четири динара”, рекао је Томић додајући да су воћари у неизвесности што се тиче ове године.

Војкан Томић, фото: РИНА

,,Не знам шта да очекујем, прошлогодишња јабука није продата, а ове године ћемо видети шта ће бити, изгледа да и ове године улазимо у минус. Остаће нам сандуци, извући ћемо за хемију, а зараде нема никакве. Пре две године индустрија је са откупном ценом излазила до 22 динара, а прошле је 4-5 динара, а сад је три динара. То није реална цена. Индустријска јабука не треба да буде испод 15 динара. Мислим да јабуку у Србији чекају тешки дани”, истиче Томић.

Према речима др Небојше Милошевића из Института за воћарство Чачак, кључни разлог због велике количине прошлогодишњих јабука које чекају своје купце је тај што многе хладњаче нису отворене, јер произвођачи чекају неку бољу цену.

Др Небојша Милошевић научни сарадник на Институту за воћарство, фото: РИНА

,,Велика је понуда јабука на домаћем, европском и светском тржишту што је резултирало јако ниском ценом. Произвођачи не желе да своје производе продају по тренутним ценама, чекају пораст”, изјавио је др Милошевић.

Он наводи да је за разлику од предходних година, раније почела фаза цветања која је проузрокована топлим и сувим временом.

,,Орезивање воћа је завршено пре месец дана, тако да јабука цвета раније него што је уобичајено. Тренутни радови су одржавање земљишта, а ускоро би требало да се почне са заштитом коју је препоручљиво радити у рано јутро или вече, јер тада има најмање ветра и температуре су оптималније за третирање”, истакао је Милошевић.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.112.320 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)