Kopali kanal za postavljanje vodovodnih cevi pa pronašli arheološki lokalitet, centar Čačka bio središte još u doba Rimljana 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Kopali kanal za postavljanje vodovodnih cevi pa pronašli arheološki lokalitet, centar Čačka bio središte još u doba Rimljana
Trenutno na sajtu: 464       |       Podeli:
20.03.2024 | 1 коментар(а)



Čačak - Na gradilištu u centru Čačka gde su u toku radovi na uređenju Trga Nadežde Petrović, radnici



su tokom kopanja za potrebe postavljanja vodovodne instalacije naišli na arheološki nalazište i odmah obavestili Narodni muzej.

„Arheolozi su došli na lokaciju i tom prilikom u kanalu iskopanom za vodovodnu instalaciju pronašli smo jedan grob sa ostacima skeleta za koji bi se moglo reći da je pokojnik mlađeg uzrasta (14 – 15 godina) a po orjentacijI položaja ruku, smatramo da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

Takođe pronađeni su i delovi bedema koji se vezuju za antički period i deo su antičke rimske fortifikacije, kao i jedan bakarni novčić cara Konstancija drugog iz 4. veka. Takođe, pronađeno je i nekoliko pokretnih nalaza i ukrašen koštani predmet. Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob jer postoji kamenje koje ukazuje na to ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanje crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju”, kazao je za GZS arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice i da neće bitno uticati na dalju dinamiku radova.

Za arheologe ovo nije iznenađenje jer su 2015. godine u dvorištu Gimazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se da je oko mesta škole bio centar naselja iz rimskog perioda.

 

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK GIMNAZIJA ARHEOLOGIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Kico slabinjac

    Daj boze da i iskopaju zrtve komunista koje su pobili da bi dosle na vlasta



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.374.224 посета
    Тренутно на сајту: 465 посетилац(a)