Данас је Свети Никола, ове године Срби је славе уз поштовање епидемиолошких мера 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Данас је Свети Никола, ове године Срби је славе уз поштовање епидемиолошких мера
Trenutno na sajtu: 293       |       Podeli:
19.12.2020 | 0 коментар(а)



Славу Свети Никола прославља највећи број Срба, међутим данас, овај велики празник, у доба короне обележава се ипак мало другачије.



До сада се говорило да пола Србије слави Светог Николу, а пола иде у госте. Данас би требало да важи само пола те изреке. Без великих окупљања само у кругу породице.

Домаћин, Ђорђе Томовић из села Коштунићи на Сувобору каже да је до ове године има до 70 гостију. „Да све ово прође па ћемо се окупљати и веселити.

Иначе, Свети Никола (Николај Мирликијски), чудотворац, рођен је у малоазијском граду Патара, у данашњој Турској. Умро је 19. (6) децембра 345. године, сахрањен је у Саборној цркви Мирликијске митрополије, а крајем 11. века његове мошти пренете су у Бари, у манастир Светог Јована Претече. Осим што се спомен на дан смрти Светог Николе слави 19. децембра, односно 6. децембра по грегоријанском календару, Свети Никола се прославља и 22. маја, у знак сећања преноса његових моштију у Бари.

Сматра се заштитником деце, учених људи, трговаца, морепловаца и путника. Светитељев култ распрострањен је не само код православаца, већ и међу католицима, те је у другим земљама познат и као Божић Бата.

Православци знају да је ово строго посна слава и да нема мрса тог дана.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


slava nikoljdan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.787.096 посета
Тренутно на сајту: 294 посетилац(a)