Радна група одлучила: килограм малине не сме бити јефтинији од 1, 45 евра 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Радна група одлучила: килограм малине не сме бити јефтинији од 1, 45 евра
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
19.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Радна група за малину први пут одржала је састанак изван просторија Министарства
Илустрација, фото: ГЗС

пољопривреде и то у чачанском Институту за воћарство.

Према речима државног секретара Велимира Станојевића, састанак је на дугорочан начин решио неке од проблеме малинара.

“ Коначно смо дошли до неких калкулативних произвођачких цена везаних за свежу малину као и калкулацију смрзнуте малине. Имали смо добар састанак где смо доносили одлуке како на дугорочан начин можемо решити проблеме у малинарству и наставићемо тако и у наредном периоду”, рекао је за РИНУ Велимир Станојевић.

Он је додао да очекује родну годину у којој ће и произвођачи и прерађивачи бити задовољни.

“ Нису увек на истим таласним дужинама, али година ће бити боља од прошлогодишње, због временских услова. Сигуран сам да смо као држава урадили све што смо могли и што се тиче подстицаја и подизања засада”, додао је Станојевић.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, фото: РИНА

Он је напоменуо да је у завршној фази израда рејонизације воћарске производње у коју су укључене институције попут Пољопривредног факултета у Земуну и Новом Саду и Института за воћарство у Чачку, која ће на јединствен начин показати која су подручја најбоља између осталог и за гајење малине.

На питање може ли се утврдити откупна цена малине на састанку Радне групе, Станојевић каже да то није задатак ове групе, већ ствар тржишта. Разговора је било о каклулацијама како свеже тако и смрзнуте малине, додао је Станојевић.

Асоцијација малинара Србије задовољна састанком

Данас, по први пут , према оценама Добривоја Радовића, Радна група за малину и Асоцијација малинара Србије дошла је до усаглашавања цене коштања килограма малине.

“Највише што занима пољопривредне произвођаче је то да смо добили цену коштања малине коју су изнели највећи откупљивачи из Србије. Они су изнели пре 20 дана цену од 80 динара, а данас су по први пут Радна група и Национални савет дошли до усаглашавања да је цена коштања килограма малине на осам тона по хектару 139,3 динара. Две, три године су нас замајавали и сматрали да имамо добит а то није тачно. Са задовољством могу да кажем да је држава стала иза нас, пољопривредних произвођача и одрађена је цена коштања која је права и истинита. Цена коштања од 80 динара била је лажна и презентовали су је највећи извозници, цена на осам тона по хектару је непуних 140 динара за килограм малине , тако да цена малине не сме бити испод 1,45 евра јер нико неће радити и то је једини начин да се оствари добит,”, каже
Добривоје Радовић за РИНУ.

Добривоје Радовић, Асоцијација малинара Србије, фото: РИНА

Он додаје да је било негодовања од стране хладњачара, али верује да ће и наредни састанци бити конструктивни и да ће са овом ценом коштања малине у гајбици по килограму многи засукати рукаве у малињацима.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK MALINA CENA SASTANAK RADNA GRUPA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.457.766 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)