Одржана прва Манифестација меда и воћа; Милић: Чачански пчелари добијају своје просторије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Одржана прва Манифестација меда и воћа; Милић: Чачански пчелари добијају своје просторије
Trenutno na sajtu: 530       |       Podeli:
12.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - На градском тргу у Чачку одржана је прва Манифестација воћа и поврћа у организацији Удружења пчелара „Чачак” и Туристичке организације,
Одржана прва Манифестација меда и воћа, Фото: ГЗС

а под покровитељством града Чачка. Како и сам назив манифестације говори, поред меда и пчелињих производа изложено је и воће произведено на воћњацима у околини Чачка.

„Опште је познато да су пчеле најкориснија жива бића. Без пчела не би било довољно хране за човечанство и практично не би га ни било. То је један од главних разлога због којих смо ми кренули са првом Манифестацијом меда и воћа. Чачак је подручје на коме успева воће, а где има воћа има и пчела. Воће не може без пчела, пчелари не могу без воћара. Пчела са воћа узимају нектар и полен, а за узврта шчеле опрашују воћке и друге гајене биљке и повећавају принос за 81 одсто”, рекао је проф. др Свето Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак”.

Професор др Свето Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак”, Фото: ГЗС

На првој манифестацији посвећеној меду и воћу своје производе изложило је 14 пчелара и воћара, не само из Чачка већ су ту били и гости из Ариља, Ивањице, Раче Краујевачке. Свој асортиман представио је и Институт за воћарство Чачак, као и задруга „Чачанска Јабука”.

Штанд Института за воћарство Чачак, Фото: ГЗС

„Ми смо послали много више позива него што је данас излагача, али пошто је ово прва година, ја се надам да ћемо наредне тај број удвостручити и да ће ова манфиестација постати нешто традиционално. Ово је дводневна манифестација и у програму је предвиђено и једно предавање о исхрани пчела”, истакао је Стаменковић.
Када је овогодишњи медни принос у питању, професор Стаменковић истиче да је ова година била боља у односу на неколико претходних али да ипак није била задовољавајућа. Лоши временски услови на подручју Чачка, кишан период и ниске температуре у тренутку цветања багрема довели су до страдања багремовог цвета, тако да пчелари са тог подручја нису имали задовољавајући принос. Ипак на теренима вишим или нижим од Чачка, пчелари су имали бољи принос јер је багрем или касније цветао, што је случај са Драгачевом или је већ прошао кроз фазу цветања, што је случај са нижим крајевима, па их тај мраз није угрозио.

Владан Милић, заменик градоначелнка Чачка истакао је да ће пчелари града Чачка уз помоћ града коначно добити своје просторије у које ће бити смештене њихове канцеларија.

Заменик градоначелника Чачка, Владан Милић, Фото: ГЗС

„Морамо водити рачуна о пчелама и пчеларима и њиховим удружењима којих је било неколико на нашим просторима. Ми смо успели, највише захваљујући професору Стаменковићу да их ујединимо и они сада наступају заједнички. Ми смо им одговорили на тај начин што смо им обавестили простор који ће бит опремљен и реконструисан и налази се у Улици цара Лазара, на месту бившег Комуналца. извођач је изабран и сваког дана треба да буде уведен у посао, тако да ће пчелари у наредних месец, два дана имати свој простор који ће им омогућити да раде на свом усавршавању и подизању пчеларства на неки виши ниво”, рекао је Милић.

Баш како је и рекао сам професор Стаменковић, пчеларима из Драгачева су имали успешнију годину у односу на чачанске пчеларе чије су кошнице на нижим надморским висинама.

Пчелар из Гуче, Милан Радивојевић, Фото: ГЗС

„Ова година је била изузетно добра. Мени су кошнице у Котражи на 630 метара надморске висине. За разлику од последње три године које су биле изразито лоше у којима једва да смо трошкове покривали ова је година била веома добра. Сада се не зна шта ће бити са откупом. Цене су нестабилне, падају, онда расту, док оваква малопродаја по манифестацијама и није лоша. Задовољан сам том малопродајном ценом, чак мислим да је можа и мало јача за наше услове, али њу диктира тржиште”, рекао је Милан Радивојевић, пчелар из Гуче, који има око 200 кошница.

Одржана прва Манифестација меда и воћа, Фото: ГЗС

Иначе, на територији града Чачка регистроано је 209 шчелара са око 7.500 пчелињих друштава, што није довољан број узевши у обзир да се воћни засади у граду на Морави простиру на око 7.000 хектара, те у наредном периоду треба тежити повећању броја оних који се баве овим светим занатом.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MED CACAK UDRUZENJE PCELARA PCELARI PCELE VOCE PROPOLIS SVETO STAMENKOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.479.576 посета
Тренутно на сајту: 531 посетилац(a)