Porodica Slavoljuba Petrovića iz Ljubića svetao primer da se deoba može vršiti dogovorom 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Porodica Slavoljuba Petrovića iz Ljubića svetao primer da se deoba može vršiti dogovorom
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
27.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – Slavoljub Petrović iz Ljubića na dogovorom nasleđenom imanju svog čukundede pravi elemente od drveta



i on je svetao primer dogovora i poštovanja u porodici kada je u pitanju deoba.

Slavoljub je sa svojim bratom i porodicom išao putem poštovanja i dogovora, te danas služi mnogima kao primer da dogovor kuću gradi, kako se u narodu od davnina i govori.

„Kod mene u porodici je sve išlo jednostavno i dogovorom, dogovor za stolom smo automatski na sudu samo overavali. Naša zvanična viza bila je „Ako sam nešto više uzeo, uzeo sam od brata, ili, ako sam nešto dao, dao sam bratu”, dakle, nikakva svađa i rasprava nisu dolazile u obzir. Sve fino, kulturno I dana danas svi koji smo se podelili, od mojih starih dedova, svi smo u kontaktu I rado pričamo o zajednici kako je to nekada bilo”, rekao je Slavoljub.

On je istakao da se oduvek znalo ko je starešina i glava kuće.

„To je u našoj porodici bio deda Milan, koji e 1887. Godište, moja majka kad se udala bila je 17. Član u porodici, a ja sam rođen kao najmlađi 19. Član. Potom se stekao uslov 1961. Godine da se deda Milan I deda Leko podele. Oni su se dogovorili, a kada smo prevozili stvari oni su bili u „lepim” godinama I tada su obojica plakali. Mi smo, zatim živceli sa stricem u kući u zajednici, a mi smo se posle 1973. Godine sa stric se dogovorio sa ocem, šta kome pripada, u sudu su samo potpisivali”, istakao je Slavoljub.

U Slavoljubovoj porodici nije bilo trzavica kada je deoba imovine u pitanju I može se reći da su njegovi preci, zapravo, tugovali kada je dolazilo do razdvajanja i deobe, dok se danas ljudi kad se razdvajaju ili dele imovinu raduju.

„Ima pojedinih parodic gde su se svđali oko zemlje, kod nas je to, u principu bilo normalno I išlo nekim laganim tokom, uz postizanje dogovora, bez problema. Nasledsvo je nasledstvo, time se i ponosimo”, zaključio je Slavoljub.

Dakle, srećna je ona porodica, koja sve postiže dogovorom i zlata vredna je je ona stara narodna da dogovor kuću gradi i ovo je pravi primer kako ostavinski postupak može biti jednostavan, sud pozove, porodica potpiše.

GZS

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DOGOVOR DEOBA IMOVINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.252.860 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)